Desenatorul bancnotei de 500 de lei şi părintele Muzeului Hărţilor, graficianul Octavian Ion Penda, pe ultimul drum

apr. 19th, 2011 | By | Category: Postcard

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, domnul Kelemen Hunor, a trimis marţi, 19 aprilie 2011, în atenţia redacţiei AgenţiadeCarte.ro, un text in memoriam Octavian Ion Penda, pictor şi gravor, sculptor şi medalist, scriitor şi profesor. Redăm, integral, textul domniei sale:

„S-a stins un mare artist. Un artist din nobila stirpe a Renaşterii, a acelei epoci în care au creat Leonardo şi Dürer, Michelangelo şi Benvenuto Cellini. Renaşterea nu a fost doar o epocă istorică, a fost, şi este încă, o stare de spirit. Iar dacă eşti artist, acest spirit se manifestă în tot ceea ce faci, în tot ceea ce gândeşti, în viaţă şi operă, în ansamblul lor.

Octavian Ion Penda a fost un astfel de artist: pictor şi gravor, sculptor şi medalist, scriitor şi profesor. Într-o epocă bântuită mai degrabă de experimente artistice sterile, Octavian Penda a creat cu o forţă şi o naturaleţe copleşitoare, transformând materia în frumuseţe pură. A pictat biserici şi a modelat lutul şi bronzul, a făcut pictură de şevalet, a creat medalii şi a gravat însemne, timbre şi bancnote. A vorbit şi a scris, dăruind celor din jur învăţătură şi bucurie. Nu în ultimul rând, Octavian Penda a fost cel care a construit şi a condus o adevărată bijuterie, unică în România şi în această parte a Europei: Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Omul Octavian Penda a plecat prematur dintre noi, dar opera sa, vastă, proteică şi surprinzătoare, este un continent mirific ce-şi aşteaptă, încă, exploratorii.

Octavian Penda, Dumnezeu să te odihnească în pace!”

KELEMEN Hunor

 

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional

Număr de vizualizări :1107


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro