Centenar Eugen Jebeleanu, la MNLR

apr. 27th, 2011 | By | Category: Eveniment

Joi, 28 aprilie 2011, ora 18:00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti va avea loc un eveniment ce va marca Centenarul Eugen Jebeleanu. În cadrul evenimentului publicul va putea asculta poeme în lectura lui Eugen Jebeleanu, din „Fonoteca de aur” a Societăţii Române de Radiodifuziune. În cadrul “Rotondei 13” vor fi invitaţi: Ileana Mălăncioiu, Gabriel Dimisianu şi Radu Cosaşu. Totodată, se vor prezenta volumul “Hanibal”, ediţie anastatică, Editura Muzeul Literaturii Române şi o expoziţie de manuscrise, fotografii, documente şi desene din arhiva familiei. Amfitrion: Lucian Chişu.

Eugen Jebeleanu a absolvit liceul la Braşov și Facultatea de Drept la Bucureşti. A debutat în 1927 cu poezii la revista „Viața literară”, condusă de I. Valerian. În anii ’30, a lucrat ca jurnalist în presa bucureșteană de stânga. Poet ermetic în perioada interbelică, realist socialist în perioada proletcultistă.

Voce profund originală în literatura română, devine cunoscut pe plan internațional odată cu apariţia volumului „Surâsul Hiroshimei”, poem tradus în numeroase limbi, recitat ori cântat și acum în amfiteatrele din America Latină și Europa.

Laureat al premiului de poezie „Etna Taormina” din Italia (1971) și al premiului Herder din Austria (1973). Membru corespondent al Academiei Române în 1955, membru titular din 1974. Poemele sale continuă să fie traduse și publicate, mai ales în SUA și America Latină, dar și în Republica Moldova.

Număr de vizualizări :1311


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro