Artista Ioana Nemeş, în dialog cu Andrea Codrington Lippke, la New York

apr. 17th, 2011 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român din New York şi Art in General prezintă marţi, 19 aprilie 2011, un dialog cu Ioana Nemeş, cu ocazia recent vernisatei expoziţii personale a artistei, „Times Colliding”, găzduită de Art in General. Ioana Nemeş va vorbi despre evoluţia sa artistică de la proiectul „Monthly Evaluations” (2005-2010), prezentat de ICRNY în 2006 în premieră în SUA, la recentul proiect “Times Colliding” realizat in situ la prestigioasa instituţie new yorkeză.

IoanaNemeş, artist în rezidenţă la Art in General, va dialoga cu Andrea Codrington Lippke, critic de artă, editor şi colaborator al unor prestigioase publicaţii şi edituri precum The New York Times, I.D. Magazine, The Washington Post, Cabinet sau Phaidon Press. Conversaţia va trata despre proiectul „Monthly Evaluations” (2005-2010) al Ioanei Nemeş şi recenta sa expoziţie personală „Times Colliding”, vernisată în data de 25 martie 2011, la cunoscuta instituţie new yorkeză. Evenimentul este organizat de Art in General în colaborare cu Institutul Cultural Român din New York.
Proiectul de auto-evaluare „Monthly Evaluations” al Ioanei Nemeş s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, începând din 2005. În tot acest timp, artista şi-a propus înregistrarea obiectivă a gândurilor şi experienţelor sale zilnice, făcând apel la un set de parametrii – fizic, emoţional, intelectual, financiar, incluzând şi arbitrariul – în funcţie de care a descris şi măsurat zilele. Astfel, fiecare zi a fost înregistrată, codată cu ajutorul culorilor, analizată şi clasată, acest proiect devenind un catalog al experienţei personale. Ioana Nemeş face în mod constant referire la el, extrăgând anumite zile şi conferindu-le o formă fizică cum ar fi desene pe pereţi, picturi sau sculpturi. Institutul Cultural Român din New York a prezentat proiectul „Monthly Evaluations” în 2006, într-o expoziţie curatoriată de Simona Nastac. Sculptura Times Colliding”, realizată la Art in General în expoziţia deschisă publicului in perioada 25 martie – 7 mai 2011, se înscrie în seria de lucrări de înregistrare a experienţelor personale şi a relaţiei cu timpul şi cronologia, continuând proiectul „Monthly Evaluations”.

„Times Colliding” reprezintă o sculptură de mari dimensiuni, manifestarea fizică a unei coliziuni temporale. Intersectarea zilelor subliniază perceperea şi folosirea timpului de către Ioana Nemeş ca formă maleabilă, sfidând naraţiunea liniară măsurată convenţional ca trecut, prezent şi viitor. Oferind materialitate zilelor sale, Nemeş provoacă privitorii să se gândească la relaţia lor fizică cu timpul şi spaţiul. „Times Colliding” este o grupare de lucrări care se construiesc una pe cealaltă pentru a crea un timp paralel.

Ioana Nemeş (n. 1979, Bucureşti) este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din generaţia ei. Lucrările sale au fost expuse la SecessionVienna (2010), Istanbul Biennial (2009), Smart Project Space Amsterdam (2009), U-Turn Copenhagen (2008), Prague Biennial (2007), Bucharest Biennial (2006) şi Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2006). A obţinut rezidenţe la IASPIS Stockholm (2010) şi Kulturkontakt Vienna (2004) şi a primit Future of Europe Art Prize din partea Galerie Für Zeitgenössische Kunst, Leipzig (2007).

Expoziţia şi rezidenţa Ioanei Nemeş fac parte din programul Eastern European Residency Exchange (EERE) al Art in General şi se desfăşoara în contextul noului parteneriat al Art in General cu Pavilion Unicredit Bucureşti. Programul oferă artiştilor posibilitatea să creeze lucrări noi în contexte noi şi să interacţioneze cu comunităţile artistice din New York, Zagreb şi, începând cu 2011, Bucureşti. În cadrul aceluiaşi program, artistul american Jason Loebs a fost selecţionat de Pavilion Unicredit Bucureşti pentru o rezidenţă în Bucureşti în perioada iunie – iulie 2011. Selecţia artistului american a fost finalizată în cadrul proiectului de prezentare a BB5 la Art in General (septembrie 2010), sprijinit de Institutul Cultural Român din New York. Programul Eastern European Residency Exchange este susţinut de Trust for Mutual Understanding, Fundaţia Pollock-Krasner, şi Fundaţia Milton and Sally Avery Arts.

Număr de vizualizări :1771


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro