„Micul prieten” de Donna Tartt, laureat al WH Smith pentru proză

apr. 28th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Biblioteca Polirom”, va apărea volumul “Micul prieten” de Donna Tartt, în traducerea Magdei Groza.Micul prieten e o carte mare despre o fetiţă fără prieteni… Este un roman despre magia copilăriei – doar că aici avem de-a face cu partea întunecată a magiei.” (Philadelphia InquirerÎn 2003, romanul Micul prieten” a primit premiul WH Smith pentru proză şi a fost selectat pe lista scurtă a finaliştilor pentru Orange Prize for Fiction.

„Micul prieten pare sortit să devină un roman clasic de un tip special… Te farmecă precum un basm, dar fără garanţia consolatoare că totul ar fi doar o închipuire.” (The New York Times Book Review)

Avem de-a face cu un roman de tip tradiţional, o compoziţie polifonică amintind de generaţiile anterioare de scriitori americani din Sud, de la Carson McCullers şi Harper Lee până la Flannery O’Connor şi chiar Truman Capote. „Micul prieten” e o carte nepieritoare, ce te cucereşte prin măiestrie şi migală. Sunt absolut convins că va ajunge să fie citită şi de generaţia nepoţilor noştri.” (Detroit Free Press)

Acţiunea romanului este plasată în a doua jumătate a secolului XX, în Sudul tradiţionalist al Americii, într-un orăşel numit Alexandria, unde familiile vechi îşi păstrează încă rangul şi prestigiul de odinioară. Dintr-o astfel de familie se trage şi eroina cărţii, Harriet Dufresnes, o fetiţă energică şi voluntară în vârstă de unsprezece ani. în timpul unei vacanţe de vară Harriet se hotărăşte să descopere cine e vinovat de tragedia ce i-a destrămat familia: moartea fratelui său, Robin, care fusese spânzurat chiar în curtea casei lor în urmă cu un deceniu, când avea doar nouă ani. Convinsă că a descoperit un suspect, Harriet, ajutată de prietenul ei Hely, intră în contact cu o lume tenebroasă, cu traficanţi de droguri, hoţi, escroci şi predicatori fanatici, ce îşi pun credinţa la încercare mânuind şerpi veninoşi. Naraţiunea se desfăşoară într-un ritm alert, iar lumea descrisă în volum cucereşte prin vitalitate, farmec şi expresivitate.


Donna Tartt
s-a născut în 1963 în Greenwood, Mississippi. A studiat la University of Mississippi şi la Bennington College, unde l-a cunoscut pe Brett Easton Ellis. Ulterior acesta o ajută să debuteze în 1992 cu romanul Istoria secretă (Editura Polirom, 2005), care înregistrează un succes fără precedent: primul tiraj se epuizează imediat, romanul rămâne pe lista bestsellerurilor timp de treisprezece săptămâni şi este tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi. În 2002 îi apare al doilea roman, Micul prieten, care se bucură, la rândul lui, de o primire caldă din partea publicului şi a criticilor. Pe lângă aceste două romane, prozatoarea americană a publicat mai multe povestiri şi eseuri, iar în prezent lucrează la un al treilea roman.

Număr de vizualizări :1758


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro