„Literatura de azi”: In memoriam Alex. Leo Şerban

apr. 10th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 11 aprilie 2011, ora 21:30, la TVR Cultural va fi difuzată, în reluare, emisiunea “Literatura de azi”, avându-i invitaţi pe scriitorul, jurnalistul cultural şi criticul de film Alex. Leo Şerban şi pe prozatorul Răzvan Petrescu. Moderatorul emisiunii: criticul literar Daniel Cristea-Enache. Producător: Carmen Dăncescu.

Alex. Leo Şerban, cunoscutul scriitor şi jurnalist cultural, rămâne criticul de film care a contribuit consistent la mediatizarea „generaţiei aşteptate” de regizori români; precum şi un remarcabil eseist.

Volumul său Dietetica lui Robinson (Ed. Curtea Veche) alcătuieşte  „un bric-à-brac controlat, dând prin fragmente, fărâme, impresii de sensibilitate şi expresii ale formaţiei intelectuale măsura acestui atât de original, neîncadrabil, inclasificabil autor” (Daniel Cristea-Enache).

Alex. Leo Şerban a moderat emisiunea Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). A absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine a Universităţii din Bucureşti, în 1983, fiind şi bursier al Ministerului Culturii din Franţa, în 1992, „International Visitor” în SUA, în 1996, şi bursier GE/NEC între 2003 şi 2004.

Din 1982, a fost prezent cu critică de film, eseuri, poezie, proză, traduceri în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti.

A fost singurul critic român invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), a curatoriat şi a prezentat Festivalul de film românesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008). În ianuarie 2008, a fost ales în urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro Criticul de film preferat al cinefililor români.

Prozatorul Răzvan Petrescu a fost cel de-al doilea invitat al criticului Daniel Cristea-Enache în ediţia 20 a emisiunii Literatura de azi.

Foxtrot XX (Ed. Cartea Românească), un volum antologic de texte din ultimii douăzeci de ani, confirmă că autorul are stofă de adevărat prozator. La 33 de ani el a decis să renunţe la medicină, pentru care era extrem de bine pregătit, şi să rămână „doar un constructor de zădărnicii” (Mircea Martin).

Număr de vizualizări :2473


One Comment to “„Literatura de azi”: In memoriam Alex. Leo Şerban”

  1. […] de azi”, avându-i invitaţi pe scriitorul, jurnalistul cultural şi criticul de film Alex. Leo Şerban şi pe prozatorul Răzvan Petrescu. Moderatorul emisiunii: criticul literar Daniel Cristea-Enache. […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro