“Mic curs de autoapărare intelectuală” de Normand Baillargeon

apr. 22nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Paralela 45, în colecţia “Total”, a apărut volumul “Mic curs de autoapărare intelectualăde Normand Baillargeon. “Exercitarea autoapărării intelectuale este un act de responsabilitate civică. Este ceea ce m-a motivat să scriu cartea de faţă, care oferă o introducere în gândirea critică.” (Normand Baillargeon)

Care este relaţia dintre democraţie şi gândirea critică? Ce trebuie să ştie un cetăţean dintr-o democraţie pentru a face să aibă sens cuvântul democraţie? În cartea de faţă, pedagogul radical Normand Baillargeon îi învaţă pe cititori cum să citească, să deconstruiască şi să pună întrebările necesare pentru a se proteja de manipulările guvernanţilor, ale autorităţilor şi ale altor elite. Indiferent dacă subiectul este chemarea la ceea ce ni se prezintă drept război fără vărsare de sânge, controversa din jurul Designului Inteligent, înţelegerea cheltuielilor militare ale guvernului sau pur şi simplu cititul presei, Baillargeon îi învaţă pe cititori să evalueze informaţia şi să aleagă realităţile din amalgamul informaţional generat de oficialităţi sau de media. În spiritul apărătorilor gândirii critice din fiecare epocă, şi incluzând Detectorul de baliverne al regretatului celebru om de ştiinţă Carl Sagan şi părerile lui George Orwell cu privire la uzul şi abuzul politic asupra limbajului, cartea de faţă îi înzestrează pe cititori cu instrumentele necesare pentru a-şi lua în propriile mâini educaţia de cetăţeni.

Normand Baillargeon este autorul mai multor cărţi de gândire critică. Predă istoria pedagogiei şi psihologia educaţiei la Universitatea Quebec din Montreal, Canada.

Număr de vizualizări :1476


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro