“Cele şapte păcate capitale” de Fernando Savater, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori spanioli contemporani

apr. 7th, 2011 | By | Category: Proiecte

La Editura RAO a apărut volumul “Cele şapte păcate capitale” de Fernando Savater, în traducerea lui Coman Lupu. Volumul se adresează studenţilor la facultăţi de ştiinţe socio-umane, cercetători în domeniul ştiinţelor umaniste (literaţi, filosofi), teologi, în general cei interesaţi de opera lui Fernando Savater, dar şi de o lectură în cheie modernă a poruncilor din Vechiul Testament.

Acest eseu al lui Fernando Savater completează, ca o reflectare în oglindă, cartea dedicată poruncilor veterotestamentare, Cele zece porunci în secolul al XXI-lea. Cu inteligenţă şi ironie, filosoful spaniol meditează în aceste pagini de o vibrantă actualitate asupra listei celor şapte păcate tradiţionale şi asupra impactului pe care îl mai pot avea în societatea occidentală, în calitatea lor de referinţă morală şi etică. Interogate dintr-o perspectivă neconvenţională care nu exclude dialogul filosofic şi polemic cu diavolul – ale cărui argumente sunt discutate şi combătute pas cu pas – păcatele capitale sunt explicate şi definite prin opoziţie cu virtuţile cardinale: rezultatul este un portret personal al noilor practici şi uzanţe într-o societate postmodernă, dar cu adânci rădăcini iudeo-creştine.

Printre alte numeroase premii, Fernando Savater a câştigat în 2008 Premiul Planeta pentru romanul “La hermandad de la buena suerte” (Frăţia norocului), cel mai important premiu literar din Spania. Cărţile sale s-au tradus în peste 18 limbi. Această carte s-a născut în urma unei serii de emisiuni dedicate celor şapte păcate capitale, înregistrate pentru canalul argentinian de televiziune Á, la începutul anului 2005.

Fernando Savater s-a născut în San Sebastián în 1947 şi a studiat filosofia la Universitatea Complutense din Madrid. A predat la Universitatea Autonomă din Madrid, de unde a fost înlăturat în 1971 din motive politice. Din 1984 a condus Catedra de etică a Universităţii din

Ţara Bascilor, iar în prezent este şeful aceleiaşi catedre la Universitatea Complutense din Madrid.

Număr de vizualizări :1799


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro