spot_img

Ziua Internaţională a Poeziei, sărbătorită la Timişoara, pentru al şaselea an consecutiv

Luni, 21 martie 2011, ora 15:00, la Centrul Judeţean de Cultură şi Arte din Timişoara, de Ziua Internaţională a Poeziei, Fundaţia Culturală „Orient Latin” organizează evenimente speciale dedicate acestei ocazii,  pentru al şaselea an consecutiv. Celelalte ediţii, care au avut loc la Clubul „The note”, Teatrul „Merlin”, Teatrul Naţional Timişoara şi Filarmonica „Banatul”, au prilejuit onorarea, prin recitaluri şi proiecţii, a  memoriei unor scriitori ai cetăţii intraţi, nemeritat, într-un con de umbră: Damian Ureche, Adrian Derlea, Nicolae Romândaşu, Dan Emilian Roşca, Cătălin Isman, Victor Ţache Ţintoi, Iosif Costinaş, Virgil Şchiopescu, Marius Munteanu sau Ion Dumitru Teodorescu.

De asemenea, din anul 2007, Fundaţia Culturală „Orient Latin”, acordă premii de excelenţă unor personalităţi literare care, din varii motive, nu sunt membre ale Uniunii Scriitorilor. Laureaţii anilor precedenţi au fost: 2007 – criticul şi prozatorul Adrian Dinu Rachieru, criticul şi poetul Ionel Bota, directorul Teatrului Vechi din Oraviţa; 2008 – prozatorul şi criticul Gheorghe Secheşan, poeta şi prozatoarea Maria Bologa; 2009 – poetul şi jurnalistul Constantin Mărăscu, poetul şi criticul Valeriu Drumeş, 2010 – prozatorul Marcel Luca. Premiul „Horia Ionescu”, care se acordă unui actor cu inserţii în viaţa poeziei timişorene, i-a fost înmânat lui Doru Iosif, poet şi muzician, cu ocazia premie ediţii, organizate în 2010.

“Consecventă ideii de păstrare a unei imagini nedeformate a literaturii timişorene, Fundaţia Culturală „Orient Latin”, în afară de revista trimestrială de literatură şi arte, care apare neîntrerupt din anul 1993, a tipărit volumele „Poezii alese” de Damian Ureche, „Ţache” de Victor Ţintoi, „Teatru” de Iosif Costinaş şi „Treisprezece poeţi timişoreni vii”.

La cele cinci ediţii de până acum, Ziua Poeziei s-a bucurat de colaborarea a numeroşi actori şi muzicieni de prim rang ai urbei, care au asigurat o înaltă ţinută acestor întâlniri.”, a scris Ileie Chelariu.

Programul:

Prezentarea noului număr al revistei de literatură şi arte „Orient Latin”;

Festivitatea de acordare a premiilor anuale de excelenţă literară ale Fundaţiei „Orient Latin”;

Festivitatea de acordare a Premiului „Horia Ionescu” (ed. a II-a, înmânat de Călin Ionescu, fiul regretatului actor şi regizor timişorean);

Lansări de carte:

– „Poeţi din Basarabia” de Adrian Dinu Rachieru;

– „Fetele oraşului tău” de Marian Oprea;

– „Contabilul eşecurilor” de Victor Georoceanu;

Recital din volumul „Dedicaţii” (despre poeţi timişoreni), de Dinu Barbu (îşi dă concursul actorul Doru Iosif);

Remeber Ioan Crăciun (recită actriţa Simona Vintilă);

Recital folk – fraţii gemeni Adrian şi Cristian Ilie;

In memoriam: Medalion „George Drumur, la centenar” (cu participarea lui Marian Drumur, fiul regretatului scriitor, şi a actorului Vladimir Jurăscu);

Film inedit din arhiva Victor Popa – „Vis cu Nichita Stănescu”;

Recital: Radu Stoica (chitară) şi Florin Ferchiu (violoncel).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508