Verdict academic: Bahnaru a plagiat, dar rămâne directorul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei!

mart. 18th, 2011 | By | Category: Eveniment

AgenţiadeCarte.ro v-a prezentat un furt incalificabil petrecut la începutul lui 2010 la Chişinău. Criticul literar Daniel Cristea-Enache a fost plagiat de directorul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Vasile Bahnaru. Acesta a furat fraze şi idei dintr-un text scris de Daniel Cristea-Enache despre Grigore Vieru. „Jurnal de Chişinău” a prezentat vineri, 18 martie 2011, decizia Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), care „a emis o dispoziţie în cazul Bahnaru în care a recunoscut că acesta a admis abateri de la statutul deontologic al cercetătorului, motiv pentru care poartă responsabilitate morală. Vasile Bahnaru va exercita în continuare funcţia de director al Institutului de Filologie al AŞM deoarece, în opinia reprezentanţilor AŞM, în Republica Moldova nu există un cadru legal care ar sancţiona plagiatul”.

Reacţia Academiei de Ştiinţe a Moldovei – conform „Jurnal de Chişinău” –  a apărut după jumătate de an de deliberări. Înalta societate ştiinţifică a emis o dispoziţie în care… a luat „act de concluziile Consiliului de Etică şi ale experţilor oficiali privind confirmarea parţială a învinuirilor de plagiat aduse domnului doctor habilitat Vasile Bahnaru care a admis abateri de la statutul deontologic al cercetătorului, motiv pentru care poartă (doar – n.r.) responsabilitate… morală” şi a dispus crearea „unui grup de lucru pentru elaborarea Regulamentului deontologic al cercetătorului Academiei de Ştiinţe a Moldovei”. Bahnaru îşi va continua activitatea de cercetător şi director pentru că „este unul dintre cei mai buni directori şi pentru că foarte multă lume l-a caracterizat drept una dintre cele mai dotate persoane (!) din domeniul lingvisticii”, explică Mariana Şlapac, vicepreşedintele AŞM. După reprezentanta înaltului for ştiinţific, Bahnaru nu a comis un act de plagiat, ci un „plagiat parţial”, doar „nişte… neglijenţe”. Şlapac a justificat dispoziţia Academiei şi prin faptul că, actualmente, în RM, nu există un cadru juridic care ar permite acest lucru şi, în cazul în care Bahnaru va fi revocat din funcţia de director al Institutului de Filologie, ar putea fi reinstalat în funcţie în urma unei decizii judiciare. „Dl Bahnaru este o persoană foarte preţioasă pentru filologia din Moldova şi, chiar dacă a greşit, merită să-şi continue lucrul de cercetare şi de director”, a spus Şlapac, afirmând că, „într-o ţară în care există multe probleme, cum ar fi cazurile de corupţie, nu merită să acordăm atenţie unui caz de plagiat”. Întrebată ce materiale privind cazul Bahnaru a examinat comisia academiei constituită special pentru acesta, Şlapac ne-a comunicat că a fost analizat doar materialul publicat de JURNAL de Chişinău pe 17 septembrie. Precizăm că JURNAL a publicat mai multe materiale în care Vasile Bahnaru a fost acuzat de furt intelectual.

Textul lui Daniel Cristea-Enache a fost publicat, în 2009, în revista “Convorbiri literare” de la Iaşi condusă de Cassian Maria Spiridon, şi, în 2010, în antologia “Grigore Vieru.Poetul” apărută la Editura Ştiinţa din Chişinău. Textul plagiat de Vasile Bahnaru a apărut, incredibil, chiar în antologia dedicată regretatului poet Grigore Vieru. Paginile 73-78 ale antologiei citate sunt semnate de Daniel Cristea-Enache, iar paginile 84-98 de plagiatorul Vasile Bahnaru.

Număr de vizualizări :1946


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro