Soprana Nelly Miricioiu şi tenorul Daniel Magdal, în „Manon Lescaut”, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

mart. 15th, 2011 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 19 martie 2011, ora 19:00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, soprana Nelly Miricioiu va cânta în „Manon Lescaut” de Giacomo Puccini. Alături de aceasta, va fi prezent tenorul Daniel Magdal, în rolul “Des Grieux”.

Povestea frumoasei, dar uşuraticei Manon, imaginată după celebrul roman din literatura franceză, semnat de Abatele Prévost, va prinde din nou viaţă graţie soliştilor ONB Iordache Basalic, Horia Sandu, Liviu Indricău – debut, Eugen Voicu – debut, Lucian Corchiş, Sidonia Nica, Vasile Chişiu, Daniel Filipescu şi a prim-balerinilor Corina Dumitrescu şi Gigel Ungureanu. Orchestra, corul – coordonat de maestrul Stelian Olariu – soliştii vocali şi balerinii ONB vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Nelly Miricioiu şi-a construit o carieră internaţională remarcabilă, evoluând pe cele mai mari scene lirice, precum: Royal Opera House – Covent Garden, English National Opera, Metropolitan Opera, Scala din Milano, operele din Paris, Geneva, Bruxelles, Amsterdam, Viena, Lyon, Barcelona, Zurich, Roma, Hamburg ş.a. În 1982 a debutat la Royal Opera House – Covent Garden cu Nedda din „I Pagliacci” („Paiaţe”) – Ruggero Leoncavallo, succes urmat, în 1983, de interpretarea extraordinară a rolului principal din „Lucia di Lammermoor” (Gaetano Donizzeti), pe scena Scalei din Milano, moment ce a marcat ascensiunea artistei în rândul celor mai mari cântăreţi de operă ai lumii contemporane.

A evoluat sub bagheta unor dirijori renumiţi, alături de artişti celebri: a dat viaţă rolului titular din „Tosca”, cântând alături de Jose Carreras, Jose Cura, Neil Schicoff, a interpretat rolul lui Mimi din „La Boheme”, alături de Placido Domingo, şi a evoluat în Violetta din „La Traviata” alături de Roberto Alagna, Renato Bruson şi Alfredo Kraus.

A interpretat toate rolurile importante din repertoriul liric, fiind aclamată pe scenele importante ale lumii pentru tehnica sa vocală şi pentru deosebita expresivitate dramatică. Din bogatul său repertoriu fac parte partituri precum: rolurile titulare din “Lucia di Lammermoor”, “Maria Stuarda”, “Anna Bolena”, “Lucrezia Borgia” (Gaetano Donizzeti), Violetta din “La Traviata” (Giuseppe Verdi) sau Mimi din “La Boheme”, Cio Cio San din “Madama Butterfly” şi rolul principal din “Tosca” (Giacomo Puccini). Pe lângă rolurile devenite repere ale repertoriului licric, Nelly Miricioiu a interpretat şi un număr mare de partituri extrem de dificile, mai puţin cunoscute de public, care i-au evidenţiat tehnica vocală extraordinară şi talentul dramatic: “Adriana Lecouvreur” –  Francesco Cilea, “Iris” – Pietro Mascagni, “Thais” – Jules Massenet, “Norma” – Vincenzo Bellini, “Luisa Miller”, rolul Elizabethei din “Don Carlos” sau cel al Hélènei din “Jérusalem” – Giuseppe Verdi.

În noiembrie 2010 a devenit profesor invitat al Academiei de Muzică din Maastricht (Olanda) şi a fost decorată cu ordinul Crucea Casei Regale a României şi cu ordinul Merit Cultural în Grad de Comandor, acordat de preşedintele României.

Absolvent al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi în 1991, Daniel Magdal a fost angajat ca solist la Opera Naţională Română din acelaşi oraş până în 1997, an în care s-a stabilit în Germania. De atunci desfăşoară o bogată carieră internaţională, fiind colaborator permanent al unor teatre precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Hanovra, Saarbrücken, Schwerin, Berlin sau Praga. La acestea se adaugă participarea la prestigioase festivaluri, precum cele din Mallorca (Spania), Osaka (Japonia) sau Edmonton  (Canada).

Daniel Magdal este un invitat constant al Operei  Naţionale Bucureşti, pe scena căreia a interpretat roluri precum: Turiddu din „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, Edgardo din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Samson din „Samson et Dalila” de Camille Saint – Saëns, Mario Cavaradossi din „Tosca” de Giacomo Puccini, Rodolfo din „La Bohème” de Giacomo Puccini, Don José din „Carmen” de Georges Bizet. Din repertoriul său mai amintim roluri precum Riccardo din „Un ballo in maschera” („Bal mascat”), rolul titular din „Otello”, Alfredo Germont din „La Traviata” – Giuseppe Verdi,  Florestan din “Fidelio” – Ludwig van Beethoven, Nemorino din “L’elisir d’Amore” (“Elixirul dragostei”) – Gaetano Donizetti.

Număr de vizualizări :1810


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro