Seară dedicată poetului şi filosofului Benjamin Fondane, la Institutul Cultural Român de la Stockholm

mart. 2nd, 2011 | By | Category: Postcard

Marţi, 8 martie 2011, ora 18:30, la Institutul Cultural Român de la Stockholm continuă seria de programe ”Români la Paris”, cu o seară dedicată poetului şi filosofului Benjamin Fondane. În cadrul evenimentului va avea loc o prelegere susţinută de Dan Shafran, lecturi din opera lui Fondane în interpretarea Basiei Frydman, actriţă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm, precum şi un program de muzică klezmer susţinut de Basia Frydman (voce), Emilio Estrada (vioară), Bo Johansson (pian) şi Bosse Nordenfeldt (contrabas).

Benjamin Fondane s-a numărat printre figurile de frunte ale avangardei româneşti. A scris poezie, eseuri filosofice, critică literară, teatru şi scenarii de film, a fost traducător şi cineast. La Paris, a frecventat aceleaşi cercuri ca André Breton, Paul Éluard, Lev Şestov, Antonin Artaud, Man Ray, Constantin Brâncuşi şi Victoria Ocampo, cu care a colaborat la diverse proiecte.

Opera de maturitate a lui Fondane este ancorată în gândirea existenţialistă şi marcată de destinul tragic al poporului evreu. Cele mai cunoscute cicluri de poeme ale sale, scrise în ultimii ani ai vieţii – Ulysse, Titanic, L’Exode şi Le Mal des fantômes – anticipează catastrofa iminentă, poetul fiind în acelaşi timp profet şi victimă. Fondane a scris de asemenea câteva studii memorabile despre Rimbaud, Baudelaire, Husserl, Heidegger, Şestov şi Brâncuşi, cel din urmă publicat şi în suedeză (Ellerströms 2005, în traducerea lui Dan Shafran şi Åke Nylinder).

În 1944, Fondane a fost arestat de Gestapo şi trimis la Auschwitz-Birkenau, unde a murit cu doar câteva luni înainte de eliberarea lagărului.

Număr de vizualizări :1498


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro