spot_img

Scriitoarea Angela Furtună, distinsă cu Premiul de Excelenţă al The World Organization of Bukovinian Jews

Scriitoarea Angela Furtună a primit Premiul de Excelenţă din partea The World Organization of Bukovinian Jews, care a plantat în onoarea ei 10 copaci în Ţara Sfântă, în pădurile de pe Muntele Carmel. Organizaţia, formată din prestigioşi oameni de cultură, universitari şi alţi profesionişti, apreciază la cel mai înalt nivel creativitatea şi spiritul de dreptate, lupta pentru denunţarea ascensiunii antisemitismului, efortul şi strategiile de cunoaştere şi înţelegere a Iudaismului, precum şi mijloacele literare, estetice şi etice utilizate de autoare în expresia sa literară, civică, politică şi socială.

“Gestul prin care The World Organization of Bukovinian Jews mă celebrează, prin plantarea a 10 copaci pe Muntele Carmel şi prin care îmi oferă Premiul de Excelenţă este inegalabil. Pentru un om spiritualizat, aparţinând în mod onest civilizaţiei iudeo-creştine, a ajunge pe Muntele Carmel înseamnă a urma o cale de martir dedicat Binelui, Adevărului şi Frumosului. Mă simt foarte onorată de preţuirea acordată operei mele civice şi literare, spiritului de dreptate şi atitudinilor mele publice, de partea celor  persecutaţi şi de partea valorilor. Simbolul Muntelui Carmel este nemurirea, şi este şi tinereţea – Muntele Carmel este veşnic verde. Numele lui invocă Grădina Domnului; minunea săvârşită acolo de Profetul Ilie îi consacră statutul de munte sfânt.

Cunoaşterea iudaismului şi înţelegerea acestei mari civilizaţii sunt fascinante; am încercat să împărtăşesc şi altora această taină, în scrierile mele din ultimii ani: ne aflăm în faţa unei culturi arhetipale, dotată cu resurse excepţionale de regenerare. Una dintre ele este civilizaţia memoriei şi arhitectura etică a neuitării; o alta este respectul faţă de texte şi faţă de cărţi – dublat de pragmatism şi de ştiinţa lucrului bine făcut; o alta este lupta împotriva clişeelor antisemite şi însoţirea ei neodihnită cu argumente credibile şi cu persuasiune serenă; o alta este gustul pentru artă, creaţie, invenţie şi pentru asumarea responsabilităţii. Însăşi creşterea Statului Israel (există, acolo, şi un veritabil Israel românesc, construit de mii de evrei români) a fost o pildă privind capacitatea de regenerare prin civilizaţie – în jurul limbii ebraice şi al unui proiect de ţară – a poporului evreu.

Europa de Est a pierdut un capital imens, după recentele politici antisemite nefaste din secolul al XX-lea fie din Holocaust sau din Gulag. Şi în România această mare pierdere este vizibilă,  prin diferite scăderi ce au urmat după Holocaustul transnistrean…

În anii din urmă, au fost recuperate orizonturi culturale iudaice inestimabile, care vorbesc – din păcate doar parţial (gesturilor de distrugere nemiloasă a urmelor iudaismului nu li s-a putut opune întotdeauna partea raţională a lumii noastre) – despre contribuţiile iudaismului şi a evreilor la prosperitatea şi la creşterea societăţilor est-europene sau central-europene din ultimele sute de ani.

Cu Bucovina copilăriei mele – din care, demografic vorbind, câte o treime erau reprezentate de comunităţile evreiască şi, respectiv, germană, adevărate generatoare de productivitate şi de urbanitate –, începea sfârşitul unei istorii care a civilizat practic această parte a Europei şi a modernizat-o. Prin comparaţie, declinul de azi e evident.

Reflexele bune ale acelei lumi aflate azi în declin îmi însoţesc paşii printre contemporanii adesea inutil zgomotoşi şi falsificatori de istorie. Din Kafka, apoi din Norman Manea sau din Moshe Idel ori din Vlasimir Tismăneanu, Aharon Appelfeld, Tony Judt sau din Monica Lovinescu, din Hannah Arendt şi din Paul Celan, vine către mine, irepresibil, chemarea de a rămâne, stoic, un bastion împotriva absurdului şi a ipocriziei.

…Pentru mine, ca poetă, semnul primit de la The World Organization of Bukovinian Jews are şi o altă conotaţie: imaginarul meu va fi mereu bântuit, de acum înainte, de cei 10 copaci ai mei de pe Muntele Carmel…Cum femeia-mireasă descrisă în Cântarea Cântărilor este inclusă în acest halou de spiritualitate („Capul tău este cum e Carmelul iar părul capului tău ca purpura împărătească” (Cânt 6, 5), reflectez acum la acest destin ideal. Da, există Frumuseţe tragică, mărturisesc.”, a declarat scriitoarea Angela Furtună, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508