PAN.OPTIKUM şi MENO FORTAS NEKROSIUS, în deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

mart. 25th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 27 mai – 5 iunie 2011, la  Sibiu  se va desfăşura cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Acesta este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din Europa, care propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă peste 300 de evenimente ce se desfăşoară în peste 60 de spaţii de joc, aşteptând zilnic 60 000 de spectatori. Fiecare ediţie a Festivalului este centrată pe teme de mare actualitate, programul din acest an fiind construit în jurul temei comunităţi.  Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi deschisă prin două reprezentaţii de excepţie: „Idiotul” după Feodor Dostoievski al companiei Meno Fortas Nekrosius Theatre Company şi „Transition” al companiei Aktion Theater Pan.Optikum.

Programul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.”, a anunţat Constantin Chiriac, directorul Festivalului.

Eimuntas Nekrošius este cu siguranţă cel mai important regizor lituanian al tuturor timpurilor. Câştigător al Premiului UBU pentru teatru, regizorul se distinge printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetică a imaginii şi a sunetului şi prin exploatarea arhetipală a lumii. Idiotul este cea mai nouă producţie semnată de Nekrošius, spectacolul fiind prezentat pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu în prima zi a festivalului, începând cu ora 17:00. Regizorul lituanian a fost premiat anul trecut pentru acest spectacol în cadrul Galei „Golden Stage Cross” cu titlul de cel mai bun regizor. Spectacolul are o durată de 5 ore cu 3 pauze de 15 minute fiecare.

Pan Optikum este o companie specializată în producţii de teatru şi muzică în aer liber. Compania are în palmares numeroase lucrări comisionate printre care şi un eveniment produs pentru programul cultural al Campionatulu Mondial FIFA din 2006. Compania germană va deschide ediţia din acest an a Festivalului cu un grandios spectacol de lumină, acrobaţii, instalaţii şi muzică bazat pe un text al scriitorului libanez Wajdi Mouawad. „Transition” este un spectacol în aer liber ce pune în discuţie ideea de identitate într-o comunitate. Spectacolul va fi prezentat începând cu ora 23:00 în Piaţa Mare a oraşului Sibiu, evenimentul fiind urmat de un impresionant foc de artificii.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român, Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu şi UNITER.

Coproducători: Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune. Un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.

Număr de vizualizări :1250


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro