Gala Premiilor Radio România Cultural, la TVR Cultural

mart. 25th, 2011 | By | Category: Eveniment

Luni, 21 martie 2011, la Teatrul Odeon din Bucureşti s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural. Pentru cei care nu au fost prezenţi în sala Teatrului Odeon, TVR Cultural va prezenta sâmbătă, 26 martie 2011, ora 19:15, înregistrarea acestui eveniment. La Gala Premiilor Radio România Cultural au fost acordate douăsprezece premii, corespunzătoare secţiunilor propuse de organizatori, precum şi trei premii de excelenţă. Gala a fost transmisă în direct de Radio România Cultural, fiind prezentată de scriitorul Florin Iaru. Publicul s-a delectat cu muzica de jazz a lui Cristian Soleanu, George Natsis, Adrian Flautistu şi Vlad Popescu.

Premiul  de  Excelenţă i-a fost decernat d-lui Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în mod convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă.

Premiul ”In  memoriam  Iosif  Sava” i-a fost acordat sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucitele debuturi  pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic.

Premiul Lux  Mundi i-a fost înmânat prof. dr. George Banu, teatrolog de talie internaţională, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului. “Radioul ca şi teatrul, sunt  în felul lor  nişte livezi cu vişini a căror frumuseţe ţine de memorie şi al căror destin este umbrit”,  a spus profesorul şi criticul de teatru George Banu.

Câştigătorii premiilor Radio România Cultural pentru anul 2010 la cele 12 secţiuni au fost următorii:

Poezie: Ion Mureşan pentru “cartea Alcool”, Editura Charmides, Bistriţa, 2010 – o carte exemplară prin forţa discursului, a temelor abordate şi a unor imagini memorabile.

Proză: Ioana Pârvulescu, pentru „Cartea întrebărilor”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2010

Film: “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, un film de Andrei Ujică, care s-a distins prin originalitate şi curajul de-a pune în faţa publicului o oglindă înfricoşătoare şi încă traumatizantă.

Teatru: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International “Shakespeare” -pentru ediţia din 2010 centrată tematic, în mod temerar şi exemplar, pe capodopera “Hamlet”.

Arte  plastice: Constantin Blendea – pentru expoziţia retrospectivă de la Palatul Parlamentului, cu lucrări realizate din 1956 şi până în prezent.

Muzică: Dirijorul Cristian Mandeal – pentru activitatea concertistică din anul 2010, susţinută în mare măsură în afara graniţelor  ţării: concerte cu Filarmonica din Copenhaga, Orchestre Nationale de Montpellier, Orchestra Naţională Bască, RTE – National Symphony Orchestra din Dublin, Halle Orchester Manchester, Orchestra simfonică din Bournemouth, Slovenian Radio Orchestra din Ljubliana, Orchestra Radio Praga în cadrul Prague Spring Festival, Filarmonica din Varsovia, Filarmonica din Moscova, Winnipeg Symphony Orchestra din Canada.

Educaţie: Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică – ARDOR – pentru lansarea “Academiei de Dezbateri”, program de lecturi critice şi dezbateri publice inspirat din programe tradiţionale din universităţi de prestigiu din lume, proiect finanţat prin programul “Tineret în Acţiune” şi susţinut de Foreign Policy România, Facultăţile de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti şi SNSPA.

Ştiinţă: Raluca-Ioana Van Staden – pentru inventarea senzorului care depistează cancerul, pentru care a fost medaliată cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost declarată oficial “cea mai bună femeie inventator”.

Media  culturală:

Emisiuni tv culturale: “Ca la carte”, moderator: Cristian Tabără, TVR 1  – pentru consecvenţă, abordarea cu profunzime şi spirit critic a celor mai semnificative apariţii editoriale din spaţiul românesc.

Reviste si suplimente culturale: “Idea” – pentru polivalenţa abordărilor culturale, pentru curajul de a lansa în dezbatere teme sofisticate şi de nişă, dar şi pentru evidenta deschidere către un nou limbaj conceptual în estetica artelor vizuale şi plastice.

Web site-uri culturale: ArtActMagazine.ro – un site de actualitate şi analiză culturală cu articole originale, constituindu-se într-o reflecţie asupra artei contemporane din perspectiva discursurilor interconectate, actualizate la multiple medieri socio-culturale.

Proiecte  culturale  şi  festivaluri: Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă” – singurul eveniment de acest gen din România, ajuns în 2010 a ajuns la cea de-a 3-a ediţie, care a însemnat 81 de evenimente la care au participat peste 500 de artişti străini şi peste 200 de artişti români.

Număr de vizualizări :1017


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro