spot_img

Gala Premiilor Radio România Cultural, la TVR Cultural

Luni, 21 martie 2011, la Teatrul Odeon din Bucureşti s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural. Pentru cei care nu au fost prezenţi în sala Teatrului Odeon, TVR Cultural va prezenta sâmbătă, 26 martie 2011, ora 19:15, înregistrarea acestui eveniment. La Gala Premiilor Radio România Cultural au fost acordate douăsprezece premii, corespunzătoare secţiunilor propuse de organizatori, precum şi trei premii de excelenţă. Gala a fost transmisă în direct de Radio România Cultural, fiind prezentată de scriitorul Florin Iaru. Publicul s-a delectat cu muzica de jazz a lui Cristian Soleanu, George Natsis, Adrian Flautistu şi Vlad Popescu.

Premiul  de  Excelenţă i-a fost decernat d-lui Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în mod convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă.

Premiul ”In  memoriam  Iosif  Sava” i-a fost acordat sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucitele debuturi  pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic.

Premiul Lux  Mundi i-a fost înmânat prof. dr. George Banu, teatrolog de talie internaţională, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului. “Radioul ca şi teatrul, sunt  în felul lor  nişte livezi cu vişini a căror frumuseţe ţine de memorie şi al căror destin este umbrit”,  a spus profesorul şi criticul de teatru George Banu.

Câştigătorii premiilor Radio România Cultural pentru anul 2010 la cele 12 secţiuni au fost următorii:

Poezie: Ion Mureşan pentru “cartea Alcool”, Editura Charmides, Bistriţa, 2010 – o carte exemplară prin forţa discursului, a temelor abordate şi a unor imagini memorabile.

Proză: Ioana Pârvulescu, pentru „Cartea întrebărilor”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2010

Film: “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, un film de Andrei Ujică, care s-a distins prin originalitate şi curajul de-a pune în faţa publicului o oglindă înfricoşătoare şi încă traumatizantă.

Teatru: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International “Shakespeare” -pentru ediţia din 2010 centrată tematic, în mod temerar şi exemplar, pe capodopera “Hamlet”.

Arte  plastice: Constantin Blendea – pentru expoziţia retrospectivă de la Palatul Parlamentului, cu lucrări realizate din 1956 şi până în prezent.

Muzică: Dirijorul Cristian Mandeal – pentru activitatea concertistică din anul 2010, susţinută în mare măsură în afara graniţelor  ţării: concerte cu Filarmonica din Copenhaga, Orchestre Nationale de Montpellier, Orchestra Naţională Bască, RTE – National Symphony Orchestra din Dublin, Halle Orchester Manchester, Orchestra simfonică din Bournemouth, Slovenian Radio Orchestra din Ljubliana, Orchestra Radio Praga în cadrul Prague Spring Festival, Filarmonica din Varsovia, Filarmonica din Moscova, Winnipeg Symphony Orchestra din Canada.

Educaţie: Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică – ARDOR – pentru lansarea “Academiei de Dezbateri”, program de lecturi critice şi dezbateri publice inspirat din programe tradiţionale din universităţi de prestigiu din lume, proiect finanţat prin programul “Tineret în Acţiune” şi susţinut de Foreign Policy România, Facultăţile de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti şi SNSPA.

Ştiinţă: Raluca-Ioana Van Staden – pentru inventarea senzorului care depistează cancerul, pentru care a fost medaliată cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost declarată oficial “cea mai bună femeie inventator”.

Media  culturală:

Emisiuni tv culturale: “Ca la carte”, moderator: Cristian Tabără, TVR 1  – pentru consecvenţă, abordarea cu profunzime şi spirit critic a celor mai semnificative apariţii editoriale din spaţiul românesc.

Reviste si suplimente culturale: “Idea” – pentru polivalenţa abordărilor culturale, pentru curajul de a lansa în dezbatere teme sofisticate şi de nişă, dar şi pentru evidenta deschidere către un nou limbaj conceptual în estetica artelor vizuale şi plastice.

Web site-uri culturale: ArtActMagazine.ro – un site de actualitate şi analiză culturală cu articole originale, constituindu-se într-o reflecţie asupra artei contemporane din perspectiva discursurilor interconectate, actualizate la multiple medieri socio-culturale.

Proiecte  culturale  şi  festivaluri: Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă” – singurul eveniment de acest gen din România, ajuns în 2010 a ajuns la cea de-a 3-a ediţie, care a însemnat 81 de evenimente la care au participat peste 500 de artişti străini şi peste 200 de artişti români.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508