Gabriela Adameşteanu, invitată la Târgul de carte de la Leipzig

mart. 16th, 2011 | By | Category: Eveniment

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu este invitată la Târgul de carte de la Leipzig, care se va desfăşura în perioada 18-21 martie 2011. Acesta este al doilea eveniment de profil din Germania, după cel de la Frankfurt. Sâmbătă, 19 martie 2011, ora 11:00, în cadrul Forumului “Limbi mici, Literaturi mari” (Halle 4, B 502), va avea loc lectura unui capitol din romanul “Întâlnirea” de Gabriela Adameşteanu (ediţia a III-a, colecţia „Opere”, Polirom, 2008). Traducere: Eva Ruth Wemme. Evenimentul românesc este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin. Un alt scriitor român invitat la acest târg este prozatorul Radu Aldulescu.


Forumul „Limbi mici, literaturi mari” este organizat din 2003 de ICR Berlin în colaborare cu Asociaţia Institutelor Culturale Europene din Berlin, în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig. La această ediţie vor mai participa scriitori din Ungaria, Grecia, Serbia, Cehia, Luxemburg, Cipru, Croaţia şi Slovacia.

De asemenea, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor din România (MCC), sâmbătă 19 martie 2011, de la ora 17.00 la ora 18.00, în International Forum, la standul MCC (Halle 4, B601), va avea loc lectura unui capitol din romanul Provizorat” de Gabriela Adameşteanu (Polirom, 2010). Traducere: Georg Aescht.

Romanul “Întâlnirea” (Premiul Ziarului de Iaşi şi Premiul revistei Ateneu) a fost tradus în italiană (Nottetempo, 2010), maghiară (Palamart, 2007) şi bulgară (Panorama, 2005).

„S-ar putea crede că «Întâlnirea» este un roman despre mitologia exilului. Dimpotrivă, avem de-a face aici cu o experienţă dramatică şi, până la urmă, cu tragica disoluţie a mitologiei exilului. «Întâlnirea» este un roman al înstrăinării, al pierderii legăturii cu trecutul şi cu memoria comunităţii, un roman despre incomunicare, despre imposibilitatea întoarcerii acasă. O carte deziluzionată şi antinostalgică…” (Paul Cernat)

„Plecat de mult în lumea liberă, unde a reuşit o carieră internaţională de succes, însurat cu o nemţoaică, Traian Manu se reîntoarce pentru câteva zile în ţară, prilej de a se întâlni cu o cohortă de rude cvasi-necunoscute, dar şi de confruntare cu fantasmele propriului trecut. O consistenţă epică aparte, dobândeşte povestea Christei, soţia savantului. Sunt puse astfel faţă în faţă două lumi distincte – cea a Germaniei fasciste a anilor ’30-’40 şi cea a României comuniste, pe cât de diferite în prezentul naraţiunii, pe atât de asemănătoare în trecut, în privinţa suprimării libertăţilor umane. Relaţia fiecăruia dintre cei doi protagonişti cu trecutul – în dubla sa ipostază de istorie şi de timp individual – este sinuoasă. Întâlnirea nu este doar cu ceilalţi, ci, mai ales, cu sine însuşi, fiind, în fond, o dramatică tentativă de regăsire a unor ipostaze pierdute ale propriului eu.”(Carmen Muşat)

Romanul “Provizorat” a fost nominalizat la Premiul Cartea Anului 2010, oferit de revista România literară şi Fundaţia Anonimul şi la Premiile revistei Observator Cultural pe anul 2010.

„Aproape totul este tensionat, pregnant şi captivant în “Provizorat”, de la scenele teribile ale rebeliunii legionare până la zgomotele infrarealităţii cotidiene. Un complex psiho-istoric şi social ce n-a mai fost explorat cu atâta acuitate şi forţă prozastică în romanul autohton. De neratat lectura acestui “Provizorat”, al doilea mare roman al Gabrielei Adameşteanu.” (Daniel Cristea- Enache).

„Trăind în „maşina infernală care înseamnă viaţa dublă”, o viaţă „împărţită între doi bărbaţi”, personajul principal, Letiţia Arcan, întrupează, de fapt, o nouă, bogată şi proaspătă ipostază a Doamnei Bovary. Replica de acum este este creată din interiorul speciei şi tocmai de aceea ea reuşeşte să exprime sentimentele, trările, mişcările şi senzaţiile feminine, pe care numai o scriitoare le poate cunoaşte.” (Sanda Cordoş).

Număr de vizualizări :1439


One Comment to “Gabriela Adameşteanu, invitată la Târgul de carte de la Leipzig”

  1. […] la Târgul Internaţional de Carte la Leipzig (18-21 martie 2011) mai sunt invitaţi scriitorii Gabriela Adameşteanu (lecturi organizate de MCPN şi ICR Berlin) şi Radu Aldulescu (la invitaţia ICR […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro