Festivalul Internaţional de Film NexT, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României

mart. 2nd, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 6-10 aprilie 2011, la Bucureşti are loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, care adaugă pe lista partenerilor prestigioşi, numele celui mai important festival de scurtmetraj din lume: Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand. Cu o tradiţie de peste 30 de ani, Festivalul Internaţional de la Clermont-Ferrand este cel mai mare eveniment de gen şi al doilea festival din lume ca număr de spectatori, după Festivalul de la Cannes. În cadrul ediţiei NexT din acest an, va fi prezent Christian Guinot, personalitate marcantă din lumea cinematografiei şi membru al juriului NexT 2011. Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Anul acesta, NexT aduce la București filmele câștigătoare ale recentei ediții a Festivalului de la Clermont-Ferrand, încheiate la sfârșitul lunii februarie 2011, dar și titluri din palmaresul de anul trecut.  Printre  titlurile care vor fi prezentate se numără atât scurtmetrajul câștigator al Marelei Premiu în 2010, “Blue Sofa”, regizat de trio-ul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder, cât și filmul câștigător al Marelui Premiu de anul acesta: “Tremblay-en-France”, regizat de Vincent Vizioz.

Festivalul de la Clermont-Ferrand va fi prezent la NexT nu numai printr-un program de filme premiate, cât și prin participarea lui Christian Guinot,  personalitate marcantă din lumea cinematografiei și membru al juriului NexT 2011. Christian Guinot este unul din fondatorii Festivalului de la Clermont-Ferrand, iar in prezent este membru al comitetului de selecţie națională, internaţională şi selecţioner al programelor speciale, precum: African Perspectives (1990-1998), Fantasy Retrospective (1997), Elvis Presley (1999), Alfred Hitchcock (2001), François Truffaut (2004), Christmas (2006), South Africa (2007), Dutch Retrospective (2009), Zombies, Vampires and other Undead (2010).

Programul Short Matters al Academiei Europene de Film (European Film Academy – EFA), inaugurat la ediția NexT din 2010, va prezenta și anul acesta scurtmetrajele nominalizate la “Oscarurile europene”. Secțiunea cuprinde 14 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2010 în cadrul a 14 festivaluri europene recunoscute pentru competițiile puternice de scurtmetraj. Programul va include și câștigătorul Premiului Academiei Europene pentru Cel mai bun film de Scurtmetraj, drama „Hanoi-Warsaw”, regizată de Katarzyna Klimkiewicz. Filmul, o poveste despre călătoria plină de umilință și violență a unei imigrante vietnameze,  a facut parte în 2010 din competiția NexT iar anul acesta spectatorii vor putea să îl vadă sau revadă la București. Filmele din programul Short Matters vor fi prezentate de o altă invitată de seamă a festivalului NexT:  Stefanie Roders, coordonatoarea secțiunii de scurtmetraj din cadrul Academiei Europene de Film.

Partenerul de tradiție al festivalului NexT, prestigioasa secțiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes, va aduce la București scurtmetraje din cea mai recentă competiție a sa, printre care și premiatul film “Berik” (regia Daniel Joseph Borgman), o poveste despre înțelegere și prietenie, plasată într-un orășel din Kazahstan.

Acestea sunt doar câteva din programele puternice, de renume, cu care Festivalul Internațional de Film NexT își așteaptă publicul cinefil la Cinema Scala și Cinema Elvira Popescu în București și la care se vor adăuga alte proiecții care cu siguranță vor trezi interesul spectatorilor.

Festivalul International de Film NexT beneficiază și în acest an de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român, şi este organizat de Societatea Culturală NexT.

Număr de vizualizări :1370


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro