Doi tineri arhitecţi din Timişoara, câştigătorii concursului “Urban ID”

mart. 18th, 2011 | By | Category: Postcard

Concursul de urbanistică “Urban ID” pentru amenajarea zonelor limitrofe Arenei Naţionale, concurs organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, în parteneriat cu Primăria Sectorului 2, a fost câştigat de doi tineri arhitecţi din Timişoara. Proiectul intitulat “Mens Sana in Corpore Sano” realizat de Marius Stelian Găman și Ana – Maria Branea, a prezentat soluția optimă de creare a unei identități urbane din sectorul 2 pentru unul dintre cele mai importante locuri de întâlniri sportive din București. Câştigătorii vor pleca la Londra în perioada 20 – 23 martie 2011,  unde vor vizita Parcul Olimpic și  se vor întâlni cu reprezentanţi ai unor companii britanice de top în domeniul regenerării urbane. Alături de câştigători va pleca în Capitala Marii Britanii şi directorul Direcţiei Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din Primăria Sectorului 2, doamna Irina Sevciuc în calitate de membru al juriului concursului. Cu acest prilej, domnia sa va beneficia de experienţa arhitecţilor englezi şi va aduce noi soluţii urbanistice de anvergură care vor putea fi aplicate cu succes în sectorul 2.

Premiul II a fost adjudecat de Miruna Pavoni, care va beneficia de un Program de Certificare şi Training “Romania Green Building Professional” oferit de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi,  iar Premiul III a fost câştigat de Ciprian Mateescu care va primi o placă video. Ambii sunt studenți la arhitectură, în București.

Inspirați de abordarea britanică axată pe nevoile comunității și dimensiunea ecologică a proiectelor de tipul Parcului Olimpic din Londra, Marius Stelian Găman și Ana Maria Branea au propus o abordare sustenabilă a Zonei Arenei după următoarele criterii: ecologic, prin folosirea energiei alternative şi recrearea ecosistemelor, social, prin îmbunătățirea sănătății fizice și a stării generale de bine a utilizatorilor spațiului și încurajarea interacțiunilor sociale, economic, pentru un maxim de eficiență și impact cu resurse minime şi mai ales regenerabile.

“Am pornit de la ideea de a schimba în bine starea actuală a sănătății populatiei, ne referim la nivelul alarmant al creșterii obezității în România, în directă legătură cu diminuarea spațiului verde pe cap de locuitor si scăderea interesului pentru sport și pentru performanțele sportive naționale”, au spus câștigătorii.

Proiectele au fost jurizate de reprezentanţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2, Ambasada Marii Britanii și Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Criteriile luate în calcul au fost contextualitatea, fezabilitatea, claritatea, originalitatea  și versatilitatea proiectelor.

Locurile I – III: ideile câştigătoare

Juriul a apreciat pragmatismul, fezabilitatea şi complexitatea proiectului câştigător, care a abordat cel mai mare număr de problemeși din cele mai multe unghiuri, de exemplu utilizarea și configurarea spaţiului, ecologie și peisagistică. Propunerea a convins prin soluţia de menținere a fondului bogat de vegetație, deja existent,  ideea amenajării unui deal artificial cu funcție de peluză vara și de pârtie de săniuș iarna şi, mai ales, accentul pus pe dezvoltarea unor terenuri sportive publice.

Miruna Pavoni, câștigătoarea locului II și autoarea proiectului ‘Lia Manoliu 4.0’, a impresionat juriul prin manifestul împotriva alienării în fața computerelor. Ea a propus crearea unui spațiu public care să le ofere utilizatorilor o alternativă la Web 3.0 și să îi ajute să își regăsească identitatea colectivă, prin restabilirea relației cu mediul înconjurător și cu orașul în care locuiesc. Miruna Pavoni a ales un mesaj arhitectural minimal, propunând o axă de legătură între Teatrul de vară ca loc de evenimente publice și Turnul de paraşutism, un element simbolic extrem de puternic.

Ciprian Mateescu, ocupantul locului III, a venit cu o idee îndrăzneaţă care include remodelarea  topografiei terenului, prin translatarea suprafeței naturale a parcului peste sălile de sport și clădirile anexe. În plus, el a propus implementarea unui sistem de elemente autonome, dinamice și versatile, care să adăpostească vizitatorii ziua și să anime parcul pe timp de noapte, prin lumină și culoare. Pentru implementarea soluțiilor, Ciprian Mateescu recomandă folosirea unor materiale naturale, reciclate și necostisitoare,  cu beneficii în reducerea amprentei de carbon și a efectului de insulă urbană.

Marius Stelian Găman și Ana – Maria Branea, câștigătorii marelui premiu, au absolvit Facultatea de Arhitectură în 2009 și masteratul de Urbanism în 2010, în cadrul Universității Politehnice din Timișoara. De 5 ani lucrează în cadrul Grupului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă Timișoara, ce aparține Facultății de Arhitectură. Cei doi au participat la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriilor județene, interorășenești, planuri generale de urbanism și studii de densificare urbană. Sunt la al treilea premiu câștigat. Marius Stelian este cadru didactic asociat la Facultatea de Arhitectură din 2009, iar Ana a început anul acesta un doctorat în Management Urban.

Număr de vizualizări :1620


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro