De Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu îşi îndreaptă atenţia către Japonia

mart. 18th, 2011 | By | Category: Proiecte

Duminică, 27 martie 2011, ora 14:00, la Sala CAVAS de la Facultatea de Litere şi Arte din Sibiu, în cadrul „Festivalului 25 de ore de teatru non stop”, va fi prezentat spectacolul „Închisoarea de fete”, în regia lui George Ivaşcu. Acesta va fi dedicat tuturor prietenilor japonezi ai teatrului, intrarea la acest spectacol fiind gratuită, din dorinţa de a sprijini o participare mai bună a sibienilor la apelul umanitar lansat de Crucea Roşie pentru Japonia. În semn de solidaritate faţă de poporul japonez şi din compasiune pentru victimele acestui dezastru natural, toate spectacolele Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu ce vor avea loc în perioada următoare vor fi precedate de un moment de reculegere. Spectacolele vizate includ şi reprezentaţiile speciale programate duminică, 27 martie 2011, de Ziua Mondială a Teatrului.

„Veştile primite din Japonia ne îndurerează şi ne îndreptăm rugăciunile către poporul nipon. Condoleanţe sincere familiilor îndoliate!”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului din Sibiu.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu este iniţiatorul unui important schimb cultural între Japonia şi România. În fiecare an, Teatrul Naţional din Sibiu prezintă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru cele mai reprezentative spectacole japoneze de teatru şi dans, precum şi numeroase ateliere de lucru şi conferinţe. Aici au fost prezentate de-a lungul a 17 ani peste 80 de producţii japoneze, dintre care multe în premieră europeană. Cu siguranţă că cel mai important eveniment în acest sens îl constituie prezentarea mega – producţiei „Festivalul de vară: o oglindă a Osakăi” (regia Kushida Kazuyoshi), prezenţa unui spectacol de Kabuki în România marcând o premieră absolută. În 2004, Teatrul sibian a câştigat un grant în valoare de 500 000 USD, fondurile alocate de Guvernul Japonez având ca destinaţie modernizarea sistemului de sunet şi lumini cu aparatură de ultimă generaţie. De asemenea, în 2007 Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a lansat, cu sprijinul Fundaţiei EU JAPAN FEST, un program de voluntariat unic la noi în ţară prin care în fiecare an în perioada 15 mai – 15 iunie sunt invitaţi 15 japonezi care descoperă într-un schimb de prietenie rolul artei în dezvoltarea comunitară. Mai mult decât atât, în 2009 Sibiul se înfrăţeşte cu oraşul nipon Takayama, ca urmare a bunelor relaţii dezvoltate între cele două comunităţi.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu va susţine în perioada următoare campaniile de strângere de fonduri pentru ajutorarea persoanelor afectate de cutremurul produs pe coasta Oceanului Pacific, în regiunea de nord-est a Japoniei. Teatrul sibian recomandă pentru donaţii conturile deschise de Crucea Roşie Română la BRD, agenţia Piaţa Romană:

lei: RO02BRDE410SV61136934100

euro: RO33BRDE410SV06871604100

Sumele colectate vor fi utilizate de către Crucea Roşie Japoneză  pentru susţinerea ajutorului de primă necesitate şi se vor concentra pe asigurarea de adăposturi temporare, restabilirea furnizării apei potabile şi a facilităţilor sanitare, precum şi oferirea de asistenţă medicală şi suport psihologic populaţiei afectate.

Număr de vizualizări :1491


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro