Daniel Cristea-Enache lansează „Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu”, la Sala Dalles

mart. 5th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 9 martie 2011, ora 18:00, la Librăria Noi de la Sala Dalles (Bucureşti), va avea loc o dezbatere prilejuită de lansarea volumului „Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” de Daniel Cristea-Enache. Evenimentul de lansare a cărţii va fi moderat de Grigore Arsene, Directorul General Curtea Veche Publishing, şi îi va avea ca invitaţi, alături de autor, pe criticii Eugen Simion, Alex Ştefănescu şi Eugen Negrici.

Deşi opera lui Nichita Stănescu a fost deja clasată şi suprainterpretată, „Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” reuşeşte să aducă ceva nou în critică. Daniel Cristea-Enache ne propune să îl citim pe marele poet ca şi când ar fi „pentru prima dată” (Alex Ştefănescu), despărţindu-l de umbra personalităţii fascinante a lui Nichita Stănescu şi luând în considerare strict textul.

Pentru toţi iubitorii poeziei stănesciene, cartea aduce o nouă posibilitate de interpretare a acesteia, în viziunea în care întreaga poezie a lui Nichita Stănescu ascunde o concepţie despre lume, pe care criticul Daniel Cristea-Enache o susţine prin argumente pertinente.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache este în prezent conferenţiar universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universităţii din Bucureşti şi moderator al emisiunii culturale “Literatura de azi”, TVR Cultural. Premiat cu numeroase distincţii importante pentru critică, de-a lungul timpului a realizat numeroase colaborări cu reviste şi ziare de profil. De asemenea, a contribuit la realizarea unor dicţionare de specialitate şi a publicat până în prezent şase cărţi, dintre care amintim „Un om din Est”, Curtea Veche Publishing, 2006 (Premiul pentru Critică şi Istorie Literară al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), “Convorbiri cu Octavian Paler”, Editura Corint, 2007, “Timpuri noi. Secvenţe de literatură română”, Editura Cartea Românească, 2009.

Număr de vizualizări :1508


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro