“Ospăţul credinţei” de Andrei Andreicuţ

mart. 17th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în colecţia “Homo Religiosus”, a apărut volumul “Ospăţul credinţei” de Andrei Andreicuţ.

“Pe cărările vieţii, cu dorul şi nostalgia eternităţii în suflet, avem nevoie de cuvintele care îmbărbătează şi aduc curaj. Într-un colind de Paşti, mai rar întâlnit, autorul popular zice aşa: „Cinstiţi creştini prea iubiţi / Poftiţi ca să ne primiţi / La dumneavoastră venim / Să vă propovăduim, / Cuvinte de înviere / Să vă fac mângâiere”.

Cuvintele de mângâiere, pe care eu însumi aş fi dorit să le primesc de la alţii, am încercat pe timpul celor zece ani de arhierie să le aşez în sufletele celor ce m-au ascultat.

Nu ştiu cât efect au avut. Nici nu pretind că am ţinut cuvântări erudite. Dar ştiu un lucru şi anume: că le-am rostit cu  drag şi în numele Domnului Hristos. De aceea am socotit că, parte din ele, aşternâdu-le în scris, vor fi de folos fraţilor noştri întru slujire şi credincioşilor.

Ele, în cea mai mare parte, au fost înregistrate pe bandă, descifrate, de către harnicul diacon Viorel Plop, iar câteva de către diaconul Augustin Căpâlnaş. Eu le-am dioriosit şi corectat, după ce au fost culese, adăugând şi notele necesare. Fiind rostite în diverse locuri, şi la diferite ocazii,   s-ar putea să nu aibă un caracter prea unitar. Ceea ce le dă însă o omogenitate este faptul că am încercat să le leg de viaţa duhovnicească trăită şi nu dorinţa de a expune cunoştinţe de teologie savantă. Ele sunt, în felul acesta, îndrăznesc să spun, destul de actuale.

Dumnezeu, cu harul Său, să ne ajute ca gustând din „ospăţul credinţei” să devenim oameni cu o viaţă spirituală normală.”, a scris Arhiepiscopul Alba Iuliei, Andrei.

Număr de vizualizări :2019


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro