“O lume pe dos” cu Tudor Chirilă şi Iarina Demian, la ArCuB

mart. 1st, 2011 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 5 martie 2011, şi sâmbătă, 12 martie 2011, ora 19:00, la ArCuBCentrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, vor avea loc primele două reprezentaţii ale piesei de teatru “O lume pe dos” în regia Iarinei Demian.

“O lume pe dos” este „un spectacol ce descrie fără menajamente lumea în care trăim – o lume bolnavă de singurătate, în care oamenii recurg la soluţii limită, fiindcă nu-şi mai găsesc locul, liniştea, măsura, sentimentele sau identitatea.”, a spus Iarina Demian.

După „Biloxi Blues” (piesa celebrului Neil Simon, jucată cu mare succes la Teatrul de Comedie şi în turnee prin ţară), regizoarea Iarina Demian revine la dramaturgia americană contemporană, reunind într-o singură montare trei piese scurte ale unor autori consacraţi. “Preludiu şi Liebestod” de Terrence Mc Nally, “Problema” de A.R. Gurney şi “Naomi în camera de zi” de Cristopher Durang sunt cele trei farse tragice care alcătuiesc “Lumea pe dos” în care Tudor Chirilă trece cu dezinvoltură de la o partitură la alta.

„O lume pe dos” este un spectacol la care ţin foarte mult. Pentru mine a fost o provocare să joc trei roluri în trei piese diferite, care se constituie într-un singur spectacol. Tema singurătăţii, într-o lume în care aparent nu eşti niciodată singur, m-a incitat şi m-a motivat să construiesc nişte personaje complexe. Întotdeauna am considerat că tragi-comedia este genul care se potriveşte perfect comportamentului uman. Iar “O lume pe dos” este un spectacol care îţi stârneşte hohote de râs dar te şi pune pe gânduri, te emoţionează şi te invită să reflectezi la condiţia omului într-o lume modernă cu adevărat pe dos. Vă aşteptăm la teatru, doamnelor şi domnilor!”, a spus  Tudor Chirilă.

“În cele trei piese din dramaturgia americană pe care le-am intitulat “O lume pe dos” am găsit nenumărate virtuţi. Cred că temele universale şi poezia nu aparţin doar teatrului clasic, ci şi celui contemporan. Actualitatea ideilor m-a condus la găsirea unor mijloace de expresie cel puţin la fel de actuale.  Întodeauna am pornit de la propria mea emoţie cu care am încercat să-i contaminez şi pe alţii. Nu cred că trebuie să mergem la teatru doar ca să ne distrăm sau să vedem o paradă a modei. Încercaţi nu doar să <priviţi> spectacolul nostru, ci să-l şi <vedeţi>! “O lume pe dos” nu se vrea <o oglindă mincinoasă, capabilă să înfrumuseţeze spectatorul pentru a se recunoaşte în ea şi a se îndrepta cu plăcere spre minciunile kitsch-ului>. Să nu ne facem iluzii legate de lumea în care trăim. Să privim în faţă situaţiile limită ale existenţei umane şi să ne gândim că fiecare dintre noi facem parte din ea.

Simona Stoicescu, Smaranda Caragea, Marius Drogeanu, Mircea Drâmbăreanu, Andrei Runcanu întregesc cu succes tabloul acestei lumi.”, a spus Iarina Demian.

Număr de vizualizări :1621


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro