„Ziua Internaţională a Francofoniei”, celebrată la Primăria Sectorului 2

mart. 27th, 2011 | By | Category: Eveniment

Luni, 28 martie 2011, ora 17:00, la Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională al Primăriei Sectorului 2 (strada J. L. Calderon nr. 39, Bucureşti), va avea loc o masă rotundă moderată de ambasadorul Andrei Magheru. La eveniment vor fi prezenţi reprezentanţi de seamă ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

La masa rotundă moderată de ambasadorul Andrei Magheru vor participa: David Bongard, şeful Antenei Regionale a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, care va prezenta şi mesajul transmis de domnul Abdou Diouf, secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi Fabienne Reuter, delegatul Comunităţii Franceze din Belgia Wallonie-Bruxelles.

În continuarea evenimentului va avea loc lectura unor poeme scrise de autori din spaţiul francofon, în interpretarea unor actori renumiţi ai scenei româneşti: maestrul Ion Lucian, directorul Teatrului Excelsior; Valeria Gagialov, societară de onoare a Teatrului Naţional;

Adela Mărculescu, societară de onoare a Teatrului Naţional; Paula Sorescu-Lucian, actriţă a Teatrului Excelsior.

În fiecare an, la 20 martie este sărbătorită „Ziua Internaţională  a Francofoniei”.Această dată marchează semnarea, în 1970, la Niamey, în Niger, a convenţiei prin care a fost creată Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică (A.C.C.T.), care în prezent poartă numele de Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei, reprezentând principalul operator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (O.I.F.).

Ziua Internaţională a Francofoniei este sărbătorită de către aproape 9 milioane de locutori de limbă franceză din cele 75 de state şi guverne care fac parte din Organizaţia Internaţională a Fracofoniei (56 membre şi 19 observatori). Aceasta are ca principale scopuri în activitatea desfăşurată: promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice; promovarea păcii, democraţiei şi drepturilor omului; promovarea educatiei, informaţiei, învăţământului superior şi cercetării; precum şi dezvoltarea cooperării în slujba dezvoltării durabile.

România a intrat în Mişcarea Francofonă în 1991 cu statutul de observator, pentru ca doi ani mai târziu să devină membră cu drepturi depline. Ţara noastră a găzduit în 1998 cea de-a XII-a sesiune a Conferinţei Ministeriale a Francofoniei la nivelul miniştrilor afacerilor externe şi în 2006, Bucureştiul a organizat cel de-al XI-lea Sommet al O.I.F.

Număr de vizualizări :1218


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro