“O sută cincizeci de mii la peluze” de Diana Iepure

mart. 7th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

În curând, la Editura Casa de pariuri literare va apărea volumul de versuri “O sută cincizeci de mii la peluze” de Diana Iepure.

“O sută cincizeci de mii la peluze” e una dintre cele mai puternice cărţi scrise în perioada postsocialistă. E o carte care, la fel ca şi Tratat de Tanatofobie sau Şoboloniada (de Steliana Grama) va bulversa, cu siguranţă, clasamentele literaturii contemporane. Doar că, spre deosebire de celelalte două cărţi, tragem nădejdea că cei care fac critică literară nu-i vor întoarce nasul şi o vor citi acum. Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla acum, suntem siguri că peste ani se va găsi cineva care o va descoperi şi o va aprecia la justa valoare.” (Dumitru Crudu)

„Diana Iepure e o poetă matură şi completă, textele ei sînt bine scrise şi bine controlate, iar cartea este unitară şi adună şi formează o lume proprie, ceea ce e foarte important pentru un poet, o lume contradictorie cu titlul cărţii. Un experiment interesant, cu rădăcini adînci în .md, care mă face curios în legătură cu următorul proiect al Dianei Iepure” (Mihai Vakulovski)

„Poezii ca nişte scrisorele sau file de jurnal simulat adolescentin. Cele mai bune mostre, şlefuite şi frizate exact cât sǎ nu parǎ prea aranjate, sunt parcǎ inspirate de noua sinceritate sau, şi mai bine, de experienţele holistice, intime ale performatismului. Diana Iepure este valoroasǎ pentru cǎ reuşeşte sǎ scape influenţelor. Uneori, poeţii e bine sǎ stea mai mult în casǎ, sǎ cânte la pian, sǎ vadǎ cât mai rar alţi poeţi.” (Felix Nicolau)

Diana Iepure s-a născut la 20 noiembrie 1970 în Chişinău. Este absolventă a Facultăţii de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău (1993). Din 2003, s-a stabilit la Bucureşti. A debutat cu volumul de poeme „Liliuţa”, Editura Vinea, 2004. A publicat poezie şi proză în “Vatra”, „Contrafort”, „Convorbiri literare”, “Orizont” „Ziua literară”, „Feed Back” , “Stare de Urgenţă”, « Revista la plic » etc. Prezentă în antologia „Noua poezie basarabeană” de Dumitru Crudu, Editura ICR, Bucureşti, 2009. A luat premiul Grand Underground pentru 2009 al revistei electronice TIUK!

Număr de vizualizări :3139


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro