“Infamii mărunte” de Panos Karnezis

mart. 19th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Leda- Grupul Editorial Corint, în colecţia “Leda Contemporan”, a apărut volumul “Infamii mărunte” de Panos Karnezis, în traducerea Mirellei Acsente. Romanul se înscrie în proiectul Editurii Leda „Noile voci ale Europei”, finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul Programului Cultura al Uniunii Europene.

„Fără îndoială, Karnezis promite să se plaseze alături de marii maeştri ai naraţiunii europene.”(Independent on Sunday)

„Surprinzător de originale… Povestirile din Infamii mărunte sunt extraordinare – şocante, pline de culoare, de neuitat. Panos Karnezis este un scriitor profund original.” (Sunday Times)

Lumea lui Karnezis este cea a unui sat grecesc anonim. Plină de pitoresc meridional, suspendată între mit şi realitate, oscilând între „cândva” şi „acum” pe linia incertă a unei atemporalităţi seducătoare. Personajele care o animă sunt oamenii locului – preotul, frizerul, târfa satului, doctorul, cusătoreasa, primarul –, dar şi câte un animal ocazional: un centaur, un papagal care recită din clasici, un cal numit Istoria… Vieţile acestora se intersectează, destinele li se împletesc ineluctabil, aşa cum se întâmplă într-o comunitate mică, şi toţi îşi cunosc unii altora secretele – crimele ascunse, tainele perfide, infamiile mărunte. Karnezis îşi scrutează eroii şi peisajul mediteraneean cu un ochi necruţător, creând o lume în care magia pierde invariabil în faţa asprei realităţi, o lume în acelaşi timp universală, amuzantă şi profund captivantă.

Panos Karnezis s-a născut în Grecia în 1967. A plecat în Anglia în 1992 pentru a studia ingineria la Oxford University şi a lucrat pentru o vreme în industrie, înainte de a începe să scrie în limba engleză şi a-şi lua masteratul în creative writting la University of East Anglia. Prima sa carte, Little Infamies (Infamii mărunte), o culegere de povestiri scăldate în inconfundabila atmosferă mediteraneeană dintr-un mic sat grecesc anonim, a fost primită cu entuziasm deopotrivă de critici şi de publicul larg, Karnezis fiind salutat ca una dintre vocile proaspete ce promit să se situeze în liga maeştrilor naraţiunii europene (Independent on Sunday). Au urmat trei romane: The Maze (2004; finalist în cursa pentru Whitbread First Novel Award), plasat în Anatolia în timpul Războiului greco-turc din 1919–1922; The Birthday Party (2007; nominalizat la Encore Award), despre viaţa şi excesele unui magnat veros (alias Onassis), despre averi nemăsurate şi ambiţii fără limite, dar şi despre dileme morale şi graniţa imperceptibilă dintre adevăr şi minciună; şi The Convent (2010), pentru care autorul a ales drept loc de desfăşurare o mănăstire din sudul muntos al Spaniei, la începutul anilor 1920.

Scrierile lui Karnezis au fost publicate în reviste de prestigiu precum Granta, New Writing 11, Prospect şi Areté şi difuzate la BBC Radio 4. În prezent, Karnezis locuieşte la Londra.

Număr de vizualizări :1980


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro