Viaţa maramureşană, într-un film documentar, la ICR Berlin

feb. 3rd, 2011 | By | Category: Eveniment

Marţi, 8 februarie 2011, ora 19:00, la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, are loc proiecţia filmului documentar „Mai mult sau mai puţin” („Mehr oder weniger”), realizat de regizorul german Björn Reinhardt. Documentarul, realizat în 2007, este o poveste emoţionantă despre Nastaca şi Grigore, doi ţărani din Maramureş, care împărtăşesc aceeaşi soartă grea, deşi nu se cunosc. Filmul oferă totodată o imagine autentică a vieţii cotidiene din Maramureş. În încheierea filmului va avea loc o discuţie cu regizorul Björn Reinhardt, despre subiectul filmului şi despre sursele de inspiraţie ale documentarelor sale.

Prezentat în repetate rânduri la festivaluri precum „Breaking the Barriers“, NAFA Festival (2008, Isafjordur, Islanda), „Beeld voor Beeld“ (2008, Amsterdam), „Crossroads Europe“ (2009, Lublin, Polonia), acest documentar din „Arhiva de film Maramureş” (realizată în 2001) face parte dintr-o serie de eseuri cinematografice despre viaţa din această regiune a României.

La Grigore, totul e minuscul: valea unde trăieşte singur de 30 de ani, casa şi chiar şi el. Nastaca trăieşte de la moartea fratelui său singură, într-o casă ruinată. Sătenii spun că ar fi foarte bogată, averea ei se află însă înscrisă pe nişte documente fără valoare, în mâinile nepoţilor. Ea trăieşte sub cerul liber şi fără vreun ajutor din partea societăţii. Trădată de nepoţi, ea cere dreptate – dar nu o obţine. Singura ei portiţă de evadare este credinţa în Dumnezeu, deşi viaţa ei e de nesuportat.

Grigore are puţin mai mult noroc, pentru că mai are în anturaj persoane care vor să îl ajute. Când Nastaca moare singură sub cerul liber, intră în joc nepoţii ei. Aceştia organizează cu participarea sătenilor curioşi o înmormântare tradiţională şi încearcă să ascundă modul inuman în care au tratat-o pe Nastaca.

Felul în care Grigore îşi acceptă soarta cu demnitate şi în linişte îi uimeşte şi îi impresionează pe spectatori.

Björn Reinhardt s-a născut în 1963 la Berlin. A activat ca scenograf în Berlin, Dresda, Neustrelitz, Schwedt şi Linz. Primul său film documentar, „Hinter sieben Burgen“, a apărut în 1995 şi a fost nominalizat la premiul Adolf Grimme. Din 2002, activează ca regizor de film şi fotograf în Maramureş, a participat la diverse festivaluri de film documentar. În 2001, a înfiinţat „Arhiva de film Maramureş“ (cu mai mult de 30 de filme despre Maramureş). Björn Reinhardt a realizat şi filme despre Grecia , Albania , Italia , Vietnam , Ucraina şi Georgia .

Filmul său „Obcina“ (2006) a primit mai multe premii: 2007 “SPECIAL JURY PRIZE” la Festivalul de film Astra Sibiu; 2008 „LIDF- London International Documentar Film Festival”, Marea Britanie; „GRAND PRIX” & „AWARD POLISH FEDERATION OF FILM CLUBS” Lublin, Polonia; „PRIX NATIONAL GEOGRAFIC” la Festivalul de film de la Montagne d’Autrans, Franţa.

Număr de vizualizări :1254


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro