Turneu de prezentare a volumului “Venea din timpul diez/ Coming from an Off-Key Time” de Bogdan Suceavă, în USA

feb. 24th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 25 februarie 2011, ora 10:30 (19:30 ora României), la Arizona State University (USA), va avea loc prezentarea romanului şi scriitorului Bogdan Suceavă, cu ocazia recentei traduceri în limba engleză a volumului său, “Venea din timpul diez (Polirom, ediţia I, 2004, ediţia a II-a, 2010). “Coming from an Off-Key Time” a apărut la Northwestern University Press în cadrul colecţiei „Writings from an Unbound Europe”, în traducerea lui Alistair Ian Blyth.

Prezentarea cu titlul “Literature and Politics in Modern European Fiction se va desfăşura în cadrul Programului de Studii Româneşti de la School of International Letters and Cultures, de la Arizona State University.

Prezentarea de la Universitatea din Arizona face parte din turneul de lansare a versiunii engleze a romanului “Venea din timpul diez”. Vor mai avea loc evenimente pe 16 martie 2011, la California State University at Fullerton, şi pe 28 martie 2011, la Columbia University din New York.

Romanul “Venea din timpul diez, de Bogdan Suceavă, apărut în anul 2004 în colecţia „Ego. Proză” şi reeditat de Polirom în colecţia „Fiction Ltd.”, a mai fost publicat în 2009 în limbile maghiară şi bulgară.

În Bucureştiul contemporan, conflictele dintre diverse secte religioase ajung să producă nu doar adversităţi personale, ci şi lupte de stradă ori dispute transmise în direct la televizor. Fiecare dintre personajele cu care ne întâlnim în acest roman are câte o teorie, câte o credinţă la care nu ar renunţa pentru nimic în lume. Romanul e o reprezentare neaşteptată a societăţii româneşti de azi, o invitaţie plină de umor de a o privi dintr-un unghi aparte.

„O imersie în «fantasticul balcanic» al tranziţiei dinspre opresiune spre libertatea mistificărilor şi tranzacţiilor de tot felul scrisă cu mare talent, umor, rafinament stilistic, energie narativă.” (Norman Manea)

„Cronică nostalgică a Bucureştiului, alunecând subtil între excentric şi excepţional, între clovnesc şi metafizic, evanghelie apocrifă a unei lumi cu prea mulţi salvatori, dar inaptă de mântuire, înfierbântată de idei şi căutând, orbeşte, mai mult un păstor decât libertatea, distilând «timpul diez al simţurilor noastre rănite, deschise, acutizate» într-o construcţie literară impecabilă (cu serioşi piloni livreşti şi cu o veritabilă forţă în a explora realitatea dincolo de frontierele realului), “Venea din timpul diez este un roman remarcabil (de aşezat nu doar în trena, ci şi în tovărăşia Crailor de Curtea-Veche) ce consacră, pe deplin, un prozator: Bogdan Suceavă.” (Sanda Cordoş)

„Ambiţios şi exotic, romanul lui Bogdan Suceavă cucereşte prin verva spectaculară şi prin umorul de situaţii, prin precizia ironic-estetizantă a stilului, prin volutele abracadabrante ale imaginaţiei şi prin intelectualitatea reflecţiei asupra «smintelilor» misticoide ale societăţii româneşti de tranziţie. “Venea din timpul diez” este una dintre piesele grele ale noului val de prozatori.” (Paul Cernat)

Bogdan Suceavă (n. 1969) este associate professor la California State University, Fullerton, SUA. Dintre volumele publicate: “Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii” (2002); “Bunicul s-a întors la franceză, istorii” (2003); “Miruna, o poveste” (2007); “Vincent nemuritorul” (2008); “Noaptea cînd cineva a murit pentru tine” (Polirom, 2010).

Număr de vizualizări :1203


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro