Simpozionul şi expoziţia “Caves” (Peşteri), la King’s College din Londra

feb. 13th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 14-17 februarie 2011, la King’s College din Londra, între orele 16:00-21:00, se desfăşoară simpozionul şi expoziţia “Caves” (Peşteri), cu participarea curatorilor Cătălin Partenie şi Erwin Kessler, precum şi a artiştilor Alexandru Antik şi Alexandru Patatics. Proiectul “Caves” (Peşteri) este organizat de King’s College, cu sprijinul ICR Londra, The Leverhulme Trust, Higher Education Innovation Fund şi Performance Research Group.

Simpozionul include prezentări susţinute de profesori, studenţi şi invitaţii români, centrate pe mitul peşterii din “Republica” lui Platon şi relevanţa acestuia în lumea contemporană. Mitul peşterii este unul dintre conceptele esenţiale ale metafizicii platonice, o imagine alegorică a lumii şi a modului în care poate fi cunoscută. Prezentările vor dezbate consecinţele teoriei platonice în secolul XXI, iar discuţiile vor fi ilustrate de o expoziţie video cu lucrări de Alexandru Antik şi Alexandru Patatics, alături de proiecţia unui film de Roger Hiorns – artist britanic nominalizat la prestigiosul Turner Prize în 2009, care a creat o replică a peşterii platonice din cristale, într-un apartament de bloc dezafectat din Londra.

O parte din prezentări vor fi editate ulterior de Cătălin Partenie şi Alan Read (profesor King’s College) pentru un număr special al revistei britanice “Performance Research. A Journal of the Performing Arts”, publicată de editura Routledge.

Cătălin Partenie este editorul şi traducătorul a numeroase opere de Platon, pentru edituri prestigioase precum Oxford University Press, Cambridge University Press, Northwestern University Press şi Humanitas.

Erwin Kessler este istoric de artă şi curator, cu un portofliu substanţial de expoziţii în ţară şi în străinatate şi autor a numeroase texte de specialitate. Una dintre cele mai recente expoziţii este “Culorile avangardei”, cu peste 100 de lucrări aparţinând reprezentanţilor modernismului şi avangardei din România, din 1910 până la montajele realist-socialiste ale deceniului şase.

Alexandru Antik şi Alexandru Patatics sunt artişti video, printre primii care în anii 1990 au introdus instalaţia video şi abordarea experimentală în România. Lucrările lor se află în colecţia MNAC şi au fost prezentate în pavilionul României la Bienala de la Veneţia, printre alte expoziţii naţionale şi internaţionale.

Număr de vizualizări :1300


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro