Proiecţii-eveniment la Noul Cinematograf al Regizorului Român, în prezenţa regizorilor Alexandru Solomon şi Radu Igazsag

feb. 7th, 2011 | By | Category: Postcard

Miercuri, 9 februarie 2011, ora 19:30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (Str. Monetăriei nr. 3, Bucureşti, în incinta Muzeului Ţăranului Român), vor avea loc proiecţiile a trei filme scurte, puţin cunoscute, situate la graniţa dintre documentar şi experimental: “Cronica de la Zürich” (regia: Alexandru Solomon şi Radu Igazsag, 1996), “Strigăt în timpan” (regia: Radu Igazsag şi Alexandru Solomon, 1993) şi “Duo pentru Paoloncel şi Petronom” (regia: Alexandru Solomon, 1994). Cei doi regizori vor participa la proiecţii şi vor răspunde la întrebările spectatorilor. Evenimentul e organizat de NCRR, în colaborare cu Fundaţia “Arte Vizuale” (FAV).

Cronica de la Zürich” a fost realizat în oraşul elveţian, la 100 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara şi la 80 de ani de la naşterea dadaismului. Filmul este un documentar experimental despre ceea ce a mai ramas viu din această mişcare, la care au contribuit Marcel Iancu, Arthur Segal şi, mai ales, Tristan Tzara, toţi trei originari din România. Mediumetrajul a avut premiera la Zürich, pe 14 aprilie 1996, cu ocazia Centenarului Tristan Tzara sub egida UNESCO. Printre distincţiile primite de el se numără Premiul pentru film documentar (ex aequo) la Festivalul Tinerilor Creatori (Costineşti, 1996), Marele Premiu la MediaFest ’96 (România), Premiul II la Festivalul de Film Documentar de Istoria Artei (Muzeul Naţional Cotroceni, 1996) şi Premiul special al juriului – APTR 1997

Strigăt în timpan” este o cronică neconvenţională a Avangardei literare şi artistice româneşti. Filmul, pornind de la expoziţia „Avangarda românească, 1916-1947” de la Muzeul Literaturii Române, reconstituie atmosfera acelor ani de nebunie în spiritul avangardiştilor, cu ajutorul mijloacelor specifice artei lor (colaje, asociaţii absurde etc.). Premii: Premiul UCIN pentru documentar românesc pe anul 1993; Premiul pentru film video la Festivalul Naţional Costineşti, 1993; Premiul pentru film experimental la Festivalul Internaţional Mediawave, Gyor (Ungaria), 1994; Premiul al III-lea la Festivalul Internaţional al Filmului Documentar-Antropologic Astra Film, Sibiu, 1994; Premiul I la Festivalul de Film Documentar de Istoria Artei, Muzeul Naţional Cotroceni, 1995.

Duo pentru Paoloncel şi Petronom” este un documentar artistic despre doi mari prieteni. Paul Celan, unul din cei mai importanţi poeţi de limbă germană ai veacului trecut, şi-a petrecut tinereţea în Bucovina şi la Bucureşti. Filmul este construit ca un dialog poetic între Celan şi prietenul său, scriitorul Petre Solomon, pe fundalul istoriei zbuciumate a anilor 1940-1947.”Duo pentru Paoloncel şi Petronom” este inspirat de cartea “Paul Celan. Dimensiunea românească” de Petre Solomon. Premii: Premiul pentru film video la Festivalul Tinerilor Realizatori, Costineşti, 1994; Premiul pentru film-eseu la Festivalul Internaţional Alter-Native, Târgu-Mureş, 1994; Premiul special al juriului la MediaFest ’96, România.

Proiecţia-eveniment de pe 9 februarie 2011deschide colaborarea dintre NCRR şi FAV. Fundaţia condusă de reputatul cineast Vivi Drăgan Vasile a produs, începând din 1992, peste 80 de proiecte film şi video (ficţiune, documentare, experimentale, filme promoţionale pentru creatorii din teatru, dans, muzică şi cinema), sprijinind constant tinerii cineaşti şi artişti români din sfera artelor vizuale. NCRR va continua să scoată la lumină documentele cinematografice din arhiva FAV, pentru ca noile generaţii de spectatori să aibă acces la filme româneşti remarcabile, dar greu accesibile.

Seara filmelor de şi despre avangardă realizate de Alexandru Solomon şi Radu Igazsag are loc în ultima săptămână a expoziţiei „Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului” (Muzeul Naţional de Artă al României, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”). Asocierea nu este întâmplătoare, deoarece în cadrul acestei expoziţii, care-şi închide porţile pe 13 februarie 2011, sunt prezente şi lucrări ale artiştilor portretizaţi în documentarele experimentale de la NCRR.

Număr de vizualizări :1145


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro