Michael Lassel, pentru prima dată în România, la European Art Gallery

feb. 25th, 2011 | By | Category: Postcard

Joi, 3 martie 2011, ora 19:00, la European Art Gallery (Regina Maria nr. 18, Bucureşti), Radu Boroianu şi Mihai Covaci invită publicul la o întâlnire, în permieră în România, cu pictura artistului Michael Lassel. Expoziţia a fost inaugurată în decembrie 2010 şi poate fi vizitată până la sfârşitul lui martie 2011.

”În afara actului de recuperare culturală, Expoziţia Michael Lassel, ca şi cea a lui Nicolae Maniu, invită cu precădere tineri plasticieni români să mediteze mai profund la capacitatea de evocare a subiectelor cele mai acute ale epocii: război, putere, bani, comerţ, acumulare fără rost, sex, distrugerea valorilor cu ajutorul străvechilor metode tehnice ale maeştrilor sec. 16 şi 17- începuturile picturii de şevalet- păstrând în acelaşi timp discursul ludic al suprarealismului. E fascinant să constaţi că nu toţi maeştrii picturii contemporane urmează calea facilităţii de realizare sub masca ideilor sau inovaţiei, aceste căi putând duce şi la o pulverizare a alfabetului şi instrumentarului propriu artelor plastice. Nu ne opunem interferenţei cu artele mai noi, fotografie, film, video şi nici conceptului integrator de arte vizuale, dar credem că Maniu şi Lassel şi mulţi alţii se plasează în actual, nerenunţând la virtuţile desenului şi mânuirii atente a penelului. Jubilaţia şi perfecţiunea demersului lor au încântat apreciatorii occidentali, la noi, muzeele nu s-au manifestat pentru a-i aşeza la locul ce-l merită între ceilalţi modernişti autohtoni. Românii repetă inconştient proasta tradiţie a nepăsării!”, a declarat, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte, Radu Boroianu.

„Michael Lassel este cel mai important pictor trompe l’oeil-ist contemporan”, a declarat Sir Charles Saatchi.

“Plecând de la ideea că artiştii români stabiliţi în străinătate nu trebuie uitaţi, European Art Gallery a luat iniţiativa de a expune tinerei generaţii, dar nu numai, pentru prima dată în România, lucrările artistului, pentru a pune publicul faţă în faţă cu o tehnică aparent uitată şi de a deschide apetitul acestuia pentru pictura veche adusă în context contemporan.

Lucrările lui Michael Lassel au fost prezente în muzeele din Germania, Singapore, Tokio sau la Tate Gallery din Londra, şi, de asemenea, a fost singurul pictor contemporan prezent la British Museum, în cadrul expoziţiei Babylon: Myth and Reality.

De aceea, European Art Gallery consideră că această iniţiativă este de o deosebită importanţă pentru spaţiul cultural românesc, pentru îmbogăţirea conştiinţei acestuia şi sperăm ca şi prin proiectele viitoare să contribuim la dezvoltarea climatului artistic.”, au declarat reprezentanţii European Art Gallery pentru AgenţiadeCarte.ro

Număr de vizualizări :1356


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro