spot_img

Filme româneşti în competiţie la Berlinală

Joi, 10 februarie 2011, începe cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, una dintre cele mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume. Participarea românească în cadrul acestui festival este sprijinită de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin. Vor fi prezentate filmele 15 Iulie”, în regia lui Cristi Iftime, şi “Apele tac”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, precum şi o serie de alte evenimente dedicate cinematografiei actuale din România.

Această ediţie a Berlinalei include 2 scurtmetraje româneşti în competiţia secţiunii “Berlinale Shorts“. Este vorba despre filmele „15 Iulie”, în regia lui Cristi Iftime, şiApele tac”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu.

“15 Iulie” spune povestea a doi tineri care decid să petreacă un weekend la Braşov. Fata îşi convinge prietenul să treacă şi pe la bunica ei, unde îşi descoperă tatăl într-o ipostază mai puţin obişnuită. În rolurile principale se regăsesc actorii Adrian Titieni şi Lorena-Andrada Zăbrauţanu.

În “Apele tac”, a cărei acţiune se petrece în România anului 1986, Gregor şi Vali vor să fugă din ţară, trecînd Dunărea înot, spre partea sîrbă. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase soţia în urmă. Filmul este o co-producţie Filmallee (Germania) Strada Film şi îi are în rolurile principale pe Toma Cuzin, Andi Vasluianu şi Patricia Moga.

Totodată ICR Berlin susţine editarea a două publicaţii semnificative din domeniu: RevistaAperiTIFF”, care constituie o excelentă sursă de informare despre statutul actual al cinema-ului romanesc şi între a cărei pagini se găseşte dvd-ul cu scurtmetrajele anului, instrument util celor interesaţi să descopere integral peisajul cinematografic românesc; şi catalogul “Romanian Films”, conceput cu scopul de a promova cele mai recente producţii româneşti, ce au avut premiera în ultimii 3 ani, precum şi filmele ce vor avea premiera în prima jumătate a anului 2011.

În colaborare cu ICR Berlin, Asociaţia de Promovare a Filmului Românesc organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a  introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Pe lângă toate aceastea ICR Berlin a deschis un parteneriat în cadrul EUNIC cu Collegium Hungaricum pentru organizarea celei de-a patra ediţii a “Cinema Total“, care are loc sub motto-ul „CALLING NEIGHBOURS | FOCUS: Hungary, Austria, Romania, Serbia, Slovakia“, între 12 şi 16 februarie 2011. Ca platformă de networking, „Cinema Total“ oferă un spaţiu confortabil pentru concepte, discuţii sau negocieri. Varietatea manifestărilor oferite reflectă multe dintre aspectele procesului de realizare a unui film, de la dezvoltare, scenariu până la producţia propriu-zisă. Programul conţine, printre altele, un brunch al producătorilor, ateliere de scenaristică, sesiuni de pitching, vizionări de filme, nopţi muzicale şi altele.

În cadrul Festivalului de Film de la Berlin, programul “Cinema Total” se închide pe 16 februarie 2011, cu un spectacol muzical susţinut de grupul „FloriMan”, în sala de spectacol din prestigiosul Collegium Hungaricum din Berlin Mitte. Un spectacol de muzică, în care tradiţia comunică cu prezentul, va oferi publicului prezent o combinaţie de sunete arhaice şi sunete electronice. Maria Ana Gligor şi Mircea Florian vor fi moderatorii serii. Mircea Florian va prezenta proiectul „FloriMan” compus din: Mircea Florian, DJ Vasile, VJ Tom, Octavian Diaconescu, cu participarea celor trei tulnicărese conduse de Maria Ana Gligor. Concertul va fi urmat de un „fade-out” culinar destinat publicului, cu degustări tradiţionale din zona Munţilor Apuseni.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508