Filme poetice despre doi mari artişti cehi, Alen Divis şi Jan Krizek, la Centrul Ceh

feb. 5th, 2011 | By | Category: Postcard

Luni, 7 februarie 2011, ora 20:00, la Centrul Ceh (str. Ion Ghica nr. 11, Bucureşti), în cadrul “Documentary Mondays” şi “No Silence, Please!” , au loc proiecţiile filmelor poetice despre doi mari artişti cehi, Alen Divis şi Jan Krizek.Alen” şi “Sculptures and bees” ale regizorului Martin Reznicek, vor fi vizionate cu subtitrare în limba engleză.

Filmul Aleneste o profundă interpenetrare a vieţii şi muncii pictorului ceh Alen Divis (1900 – 1956). Filmul nu reprezintă doar un simplu portret sau un profil. Este o imagine subiectivă şi abstractă a călătoriilor sale prin lume, este o esenţă a momentelor creative. Existenţa artistului şi experienţa sa sunt reflectate în momente racordate la liniile călătoriilor sale în jurul lumii. Născut în Boemia, Divis a fost un pictor de origine cehă cunoscut pentru arta sa melancolică.

“Sculptures and beeseste un film artistic şi existential despre sculptorul, pictorul şi stuparul Jan Krizek, un artist al mişcării Art Brut. Un film despre viaţa artistică din Franţa perioadei imediat următoare războiului, şi în acelaşi timp, despre soţia artistului, Jirina Krizkova. Krizek a fost un artist ceh care, după război a plecat în Franţa, realizând lucrări de artă în stilul Art Brut. Intrarea către stup este plină de albine, echilibrând absenţa fetelor din film – nu vedem niciodată chipul soţiei lui Krizek, care îşi retrăieşte amintirile.

Reznicek Martin (1960) este regizor de film. A absolvit universitatea tehnică (CVUT) şi a lucrat în cadrul Institutului de Fizică al Academiei de Ştiinţe. Mai târziu s-a alăturat studioului de film CVUT care producea filme cu tematică ştiinţifică şi tehnică. După 1989 a început lucrul ca jurnalist de investigaţie şi a cooperat cu diverse posturi TV din Cehia (Stiny, S-magazin, Nadoraz – programe de televiziune cu tematică investigativă). În 1997 a absolvit FAMU în cadrul departamentului de film documentar, al cărui director era Pavel Koutecky. Timp de doi ani a studiat în acelaşi timp în cadrul Departamentului de Cinematografie. Din 2002 este lector la FAMU, şi ţine un seminar pe tema Metodelor de Investigaţie în cadrul Filmului Documentar.

Număr de vizualizări :1312


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro