Eveniment editorial la 40 de ani de la moartea lui Miron Radu Paraschivescu: “Şase cântice ţigăneşti şi alte poeme”

feb. 16th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura „Casa Radio” a apărut volumul Şase cântice ţigăneşti şi alte poeme” de Miron Radu Paraschivescu. Volumul, apărut în seria „Colecţionarul de voci” („Biblioteca de poezie românească”), este spectaculos comentat plastic de desenele originale ale bine-cunoscutului ilustrator al marii poezii româneşti, Tudor Jebeleanu. Şase cântice ţigăneşti şi alte poeme” este însoţit de un CD şi cuprinde 28 de poeme rostite la Radio de Miron Radu Paraschivescu, în perioada 1964-1968. Ediţia este prefaţată de Bogdan Ghiu.

“Miron Radu Paraschivescu rămâne de descoperit de sub platoşa şi lespedea grea a lui MRP dincolo de Cântice ţigăneşti, printr-o relectură a raţiunilor socio-literare, încă active, ale succesului folcloric ale acestui ciclu, dar şi printr-o deplasare a accentului spre poeme din orbita Ultimului asediu […].
Poet asumat minor, Miron Radu Paraschivescu este, tocmai de aceea, un poet popular, deci de viitor. Un poet care poate fi relansat literar şi pe latura sa, nedusă până la capăt şi poate tocmai de aceea încă nefrecventată, dramatică, de încercare de încifrare a înfruntării cu epoca. Vă invit la această aventură. ” (Bogdan Ghiu)

„După E. Lovinescu, nimeni nu a iubit mai mult profesiunea de scriitor şi nimeni n-a luptat mai mult să-i păstreze întreaga nobleţe ca Miron Radu Paraschivescu. Avea pentru asta tot ceea ce trebuia, entuziasm şi capacitatea de a-l transmite şi credinţa statornică în viitorul artelor, într-o epocă în care multe întrebări şi îndoieli însoţesc această încăpăţânată activitate a spiritului uman, care este creaţia artistică.”, a scris Marin Preda la moartea poetului survenită acum 40 de ani, la 17 februarie 1971.

„…radioul e un minunat propagandist al poeziei. Glasul poetului poate face, printr-o simplă manevrare de buton, ocolul lumii. Acordând poeziei publicitatea undelor, radioul recunoaşte astfel o soră cu care poate să se mândrească, după cum poezia găseşte în radio împlinirea şi auditoriul nevăzut, dar prezent, […] radioul desăvârşind astfel unul din ciclurile vitale ale creaţiei.”, a scris Miron Radu Paraschivescu.

Număr de vizualizări :1215


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro