Daniel Crăciun expune “Hiper/Tensiuni Contemporane”, la Melenia Art Gallery

feb. 10th, 2011 | By | Category: Eveniment

Joi, 10 februarie 2011, ora 19:30, la Melenia Art Gallery (str. Constantin Daniel 3, Bucureşti), are loc vernisajul expoziţiei Hiper/Tensiuni Contemporane” de Daniel Crăciun. Expoziţia e deschisă în perioada 10 Februarie –  15 Martie 2011.

“Actuala expoziţie reia mai vechea problematică a dezindividualizării şi a conflictului interior, pusă însă în contextul actualităţii începutului de secol 21, şi, în special, a celei româneşti post tranziţie, în care suspansul şi tensiunea sunt un fel de a doua natură. Contemporaneitatea, pentru majoritatea celor de la noi nu înseamnă în fapt raportare reală, pozitivă sau nu la trenduri sau mode de tot felul (fie şi mimetic), ci, în foarte mare parte, supunere la suferinţă, debusolare,dezumanizare, o oarece infantilizare, manipulări multiple, sau spoliere- fie că sursa acestora este autohtonă sau exterioară. Toate găsindu-şi numitor comun în starea de tensiune… social-politică, globalist-tehnologică etc. Tensiunea devine şi „hiper„(stare ce defineşte şi fiziologicul) întrucât e resimţită şi ca stare perpetuabilă (indusă sau autoindusă), ca şi vid spiritual, angoasa fiind dublată- iar arta, când nu o ignoră, o asumă; transfigurând-o creativ, metaforizează, aşa cum şi acest demers personal încearcă să o facă.

Ca şi la alţi creatori, imaginile mele contrastante, adesea groteşti, acide, au şi caracter exorcitiv. În mare parte, lucrările din expoziţie reflectă stări de lucruri sau entităţi (fie oameni, fie alte regnuri), ca părţi ale unei materialităţi negative, în care vindecarea, normalitatea- deşi necesare, par oarecum irealizabile.

Chiar dacă în expoziţie sunt integrate şi lucrări ce pleacă de la motivul vegetal sau icaric, acestea se raportează prin viziune şi limbaj tot la tensiune ca stare resimţită, dar în sensul regăsirii sinelui, a căii ce vrea să reîntroneze echilibrul şi plinătatea, sau să sugereze nevoia de catharsis. Regăsirea este dezirabilă, iar tensiunea fie şi „hiper„ este, paradoxal, un catalizator.”, a scris Daniel Crăciun.

Număr de vizualizări :1192


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro