Chitaristul José María Gallardo del Rey, invitat la Festivalul Flamenco Clasic şi Noile Genuri, ediţia a II-a

feb. 9th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 4 februarie-8 martie 2011, în mai multe spaţii culturale din Bucureşti se va desfăşura Festivalul Flamenco Clasic şi Noile Genuri, ediţia a II-a – un eveniment dedicat tradiţiei şi actualităţii artei flamenco. Festivalul e organizat de Ambasada Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti. Joi, 10 februarie 2011, ora 19:00, la Sala Radio (Str. G-ral. Berthelot nr. 60-64, Bucureşti), va avea loc recitalul de chitară “Iberia”, susţinut de solistul José María Gallardo del Rey. Gazdele festivalului sunt ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti,  Ateneul RomânSala Radio şi Cinema „Elvira Popescu“.

După o primă ediţie, primită cu entuziasm de publicul bucureştean, Festivalul de Flamenco revine în Capitală sub noi auspicii; flamenco a fost declarat, alături de Cant de la Sibila din Mallorca şi castellets catalane, parte a Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

„Aceste programe de concert sunt mărturia omagiului meu faţă de Muzica Spaniolă, prin intermediul acelui intrument de asemenea reprezentativ pentru ea, Chitara. Ca muzician şi spaniol, nu puteam şi nici nu voiam să fac abstracţie de o serie de aliaţi care urmau să mă plaseze încă şi mai mult la locul meu: acei aliaţi care se regăsesc în tehnica atât de bogată şi plină de imaginaţie a chitarei flamenco şi în atâtea secole de muzică populară, acei aliaţi care stăpânesc fără drept de apel lumea ritmului şi dau naştere profilurilor muzicalităţii bazându-se pe o gamă de mijloace pe cât de atrăgătoare, pe atât de precise.

Sunt, în egală măsură, decorul întâlnirii muzicianului format în sălile de curs cu celălalt muzician, fascinat de magia nopţilor flamenco.

Cât priveşte repertoriul, am ales un program care traversează mai multe secole de muzică spaniolă şi-mi dă posibilitatea să mă apropii de ea nu doar ca interpret, ci şi ca autor al transcrierilor şi lucrărilor originale şi-mi îngăduie, într-un sfârşit, să fac o trecere prin diferite tehnici şi tradiţii interpretative.“, a spus José María Gallardo del Rey.

Chitaristul José María Gallardo del Rey, a cărui carieră a început la vârsta de 9 ani, la Sevilla, este o prezenţă constantă pe afişele sălilor de concert din lumea întreagă şi atrage ca un magnet simpatia publicului şi elogiile criticii.

Îi regăsim numele în stagiunile de concerte ale unor săli precum: Champs-Elysées, la Paris, Konzerthaus, la Vienna, Auditorium Stravinski, la Montreux, Auditorio Nacional şi Teatro Real, la Madrid, Carnegie Hall, la New York, Stockholm Concert Hall andOpera, Dublin Auditorium etc. O solidă pregătire academică îi permite să apară în scenă ca solist şi dirijor, dar şi în ipostaza de compozitor. José María Gallardo del Rey a cântat cu orchestre renumite ale lumii şi sub bagheta unor dirijori ca Ros Marbá, García Asensio, García Navarro, Philippe Entremont, Raymond Calcraft, Leo Brouer si José Ramón Encinar. CD-ul The Trees Speak, lansat de Deutsche Grammophon, constituie un exerciţiu de virtuozitate şi o culme a carierei sale profesionale.

De la ultima întânire cu publicul bucureştean, în februarie 2010, în Sala Mare a Ateneului, când a concertat alături de ansamblul La Maestranza, José María Gallardo del Rey a obţinut  Premiul „Trujamán“ pentru Chitară în 2010, acordat în cadrul Zilelor Internaţionale  ale Chitarei de la Valencia, a concertat la Expoziţia Universală de la Shanghai 2010, pentru sărbătorirea Zilei Spaniei la Expoziţie, retransmisă la nivel internaţional, a concertat sub bagheta lui Sir Neville Mariner la Palatul Congreselor din Oviedo, iar versiunea sa pentru Concertul de Aranjuez, cu Orchestra Naţională a Spaniei, a fost aleasă să reprezinte Spania la UER. A înregistrat Habanera cu mezzosoprana Elina Garança şi Orchestra RAI de la Torino, pentru Deutsche Grammophon, şi tot cu Deutsche Grammophon, alături de grupul La Maestranza, pregăteşte înregistrarea discului My Spain, cu lucrări de Falla, Albéniz şi compoziţii proprii. Acompaniament percuţie: Roberto Vozmediano.

Număr de vizualizări :1133


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro