“Milarepa, marele yoghin tibetan” de Rechung Dorje Tagpa

feb. 16th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia “Himalaya”, a apărut volumul “Milarepa, marele yoghin tibetan” de Rechung Dorje Tagpa. Cartea celor o mie de cuvinte sau „Jetsün-Kahbum” este povestea vieţii şi faptelor lui Milarepa, cel mai de seamă yoghin al Tibetului şi totodată unul dintre cei patru discipoli de frunte ai lui Marpa Traducătorul.

Scrisă acum opt sute de ani de către Rechung Dorje Tagpa, biografia lui Milarepa frapează prin simplitate şi claritate, fiind considerată una din scrierile sacre  ale Orientului şi cartea fundamentală a Şcolii Kargyütpa. În Tibet, “Jetsün-Kahbum” poseda rara calitate de a fi preţuită atât de clasele literate şi învăţate, cât şi de oamenii obişnuiţi; ea narează viaţa celui mai îndrăgit personaj tibetan, socotit deopotrivă ascet ideal şi renumit poet şi autor de cântece. Legendele ţesute în decursul timpului în jurul figurii lui Milarepa ne redau mai ales un om ce a fost încercat de mic de necazuri şi suferinţă, s-a dedicat practicilor magice pentru a se răzbuna pe cei care au făcut rău familiei sale, după care, ducând o viaţă de mortificări atroce şi călăuzit de învăţăturile maestrului Marpa Lotsawa, a reuşit să ajungă la eliberare spirituală şi la deplină cunoaştere.

Personalitatea fascinantă a lui Milarepa transpare atât din istorisirea pe care Rechung o relatează, cât şi din cântecele sale, care, conţinând esenţa învăţăturii buddhiste, continuă să aibă şi astăzi un puternic ecou în toate şcolile şi sistemele filosofice din Tibet.

Număr de vizualizări :1432


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro