“Manual de limba sanscrită” de Amita Bhose, volumul I

feb. 24th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cununi de Stele a apărut volumul “Manual de limba sanscrită” de Amita Bhose, volumul I, îngrijit de Carmen Muşat – Coman. “Manualul de limba sanscrită(conceput în două volume de Amita Bhose) este rodul muncii de câţiva ani, pe baza experienţei didactice dobândite la Universitatea Bucureşti, unde a susţinut cursuri practice facultative de limba bengali (1972-1991), limba sanscrită (1978-1991) şi civilizaţie indiană. O experienţă  – de notat că a ținut cursurile numai în limba română – care i-a permis formarea unei metodologii a predării  limbilor bengali și sanscrită cursanților români. Deși limbile sanscrită și bengali au avut regim de curs facultativ cu asistență de 2 ore pe săptămână, studenții acestor cursuri au reușit să traducă texte literare, unele traduceri fiind publicate în revistele românești.

Periodic erau susținute spectacole literar-artisitice și sesiuni de comunicări științifice de profil indian, la care-și dădeau concursul studenții Amitei Bhose. Nici o altă secție de limbi orientale nu a avut o activitate atât de bogată. Cu alte cuvinte, nici un alt cadru didactic nu le-a insuflat studenților atâta pasiune pentru cultura de profil. Absolvenții  cursurilor repartizați în provincie corespondau cu domnia-sa, trimițându-i exerciții și traduceri pentru control.

Manualul, cuprinzând aproximativ 300 de pagini de manuscris, în ciuda apariției întârziate, după aproape 20 de ani de la definitivare și tot atâția de la moartea autoarei, constituie un pionierat în direcția studierii  sanscritei. În 1990 nu exista o astfel de lucrare în nici o altă limbă europeană. Astfel, „Manualul” reprezintă un  valoros instrument de lucru pentru toți cei interesați de limba divină –  filologi sau fără pregătire aprofundată, de specialitate.

Număr de vizualizări :1776


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro