Un nou volum de Cormac McCarthy, la Polirom: “Meridianul sângelui”

ian. 12th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Biblioteca Polirom”, va apărea un nou volum de Cormac McCarthy. “Meridianul sângelui” semnat de unul dintre favoriţii la câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură de anul trecut, a fost tradus de Iulia Gorzo.

“Nici un alt scriitor american în viaţă, nici măcar Pynchon, nu ne-a mai oferit o carte atât de puternică şi memorabilă”, a scris criticul Harold Bloom.

Ca şi alte cărţi ale lui Cormac McCarthy (“Nu există ţară pentru bătrâni”, “Drumul”, “All the Pretty Horses”), şi romanul “Meridianul sângelui” este în curs de ecranizare. Scenariul şi regia filmului sunt semnate de James Franco, producător – Scott Rudin. Filmările urmează să înceapă în anul 2011.

Plasată la mijlocul secolului XIX, acţiunea romanului prefigurează un western cu valenţe horror, urmărind aventurile unui tânăr fără căpătâi, în zona graniţei dintre Texas şi Mexic, alături de o înfiorătoare bandă condusă de un monstru cu chip uman, „Judele”, pentru care doar moartea şi cruzimea par să aibă sens în lumea oamenilor. Banda era cunoscută şi temută în epocă mai ales pentru expediţiile împotriva indienilor şi pentru crimele la care se deda. Însă, oricât de real ar fi faptul de la care porneşte povestea, imaginarul straniu, cruzimea, perplexitatea şi grotescul pe care le dezvoltă par înghiţite de un focar literar la limita dintre afazie şi instinct animalic, ce înregistrează cele mai extreme manifestări ale violenţei.

În Meridianul sângelui, Cormac McCarthy este un povestitor extraordinar, un creator de dialoguri fără cusur, un adevărat urmaş literar al lui Faulkner. Pentru el, ca pentru nimeni altul, comedia neagră face casă bună cu tragedia.” (New Republic)

Domnul McCarthy are un condei sudist cum rar am văzut: în stilul său se amestecă elocvenţa brutală, vorbirea frustă, ritmurile elaborate şi o înnebunitoare acurateţe.” (The New York Times)

Număr de vizualizări :1316


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro