Situaţie limită pentru Centrul Naţional al Dansului!

ian. 2nd, 2011 | By | Category: Postcard

Am primit pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro o petiţie şi un semnal de alarmă initiaţe de comunitatea dansului (artişti, organizaţii, manageri culturali ş.a.), petiţie care poate fi semnată până la data de 4 ianuarie 2010, urmând ca, ulterior, aceasta să fie depusă la sediul MCPN, la registratură, cu semnăturile tuturor susţinătorilor CNDB. Înfiinţat în anul 2004, CNDB,  singura instituţie publică de cultură din România, creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan, este în pericol de a-şi pierde sediul din cauza lucrărilor de reconsolidare ale Teatrului Naţional din Bucureşti, unde CNDB îşi desfăşoară activitatea. Sesizat, MCPN nu a soluţionat demersurile CNDB în favoarea găsirii unor soluţii şi a unui nou spaţiu. Redăm, integral, semnalul de alarmă al comunităţii dansului. AgenţiadeCarte susţine public această petiţie.

“Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură din România, creată cu scopul de a susține, dezvolta şi promova dansul contemporan. Înfiinţat în 2004, CNDB este rezultatul unei îndelungi campanii de sensibilizare, susţinute de artişti şi de sectorul cultural neguvernamental din domeniul dansului. Statutul său de instituţie de spectacole, dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane face din CNDB o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România. De la începuturile sale CNDB a fost un spaţiu care a găzduit spectacole, a finanţat producţii, a lansat concursuri de proiecte pentru artişti din zone culturale diferite, a lansat dezbateri, a susţinut ateliere de formare şi proiecte educaţionale, a invitat artişti din străinătate.

Începand din 2008, CNDB se află în pericol de a fi evacuat ca urmare a lucrărilor de reconsolidare ce trebuie să înceapă la clădirea Teatrului Naţional. Deşi instituţia a făcut demersuri pe lângă Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în favoarea găsirii unor soluţii şi a unui nou spaţiu, nici una dintre acestea nu s-a concretizat până în prezent. CNDB a primit în 27 decembrie 2010 din partea conducerii Teatrului Naţional o scrisoare de informare cu privire la faptul că lucrările de reconsolidare vor începe în ianuarie 2011 şi sunt „incompatibile cu desfăşurarea activităţii Centrului Naţional al Dansului în spaţiul ocupat în prezent”. Prin această adresă, instituţia este practic somată să-şi suspende activitatea şi să anuleze evenimentele şi proiectele programate pentru anul 2011.

Ţinând cont de reducerea drastică a bugetului CNDB în ultimii ani şi de inexistenţa unei soluţii prin care dansul contemporan să beneficieze în continuare de o sală de spectacole şi de studiouri de dans, după 5 ani de activitate, dansatorii şi coregrafii se află din nou în aceeaşi situaţie de provizorat ca la începutul anilor 2000. Activitatea lor artistică este serios perturbată, iar proiectele internaţionale în derulare sunt puse în pericol.

Ne exprimăm îngrijorarea faţă de această situaţie limită şi solicităm de urgenţă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi tuturor instituţiilor implicate găsirea unei soluţii viabile care să ofere artiştilor, publicului şi întregii scene artistice din România posibilitatea continuării misiunii cu care a fost investit Centrul Naţional al Dansului.

Dansul contemporan şi scena culturală din Romania au nevoie de CNDB pentru continuarea unor proiecte culturale care şi-au demonstrat necesitatea, legitimând acest fenomen artistic.”

Puteţi semna această scrisoare cu numele dumneavostră complet, precizându-vă calitatea de semnatar (artist, manager cultural, spectator) sau organizaţia din care faceţi parte. Scrisoarea poate fi trimisă electronic la adresele: ministru@cultura.ro,cabinet.ministru@cultura.rovasile.timis@cultura.roraduenache.i@gmail.com,  şi CC la adresele: office@cndb.ropentru.cndb@yahoo.com.

Număr de vizualizări :1318


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro