Regizorul Andrei Şerban conferenţiază “Despre Cehov sau Cine mai vrea să meargă la Moscova?”, la TNB

ian. 29th, 2011 | By | Category: Eveniment

Duminică, 30 ianuarie 2011, ora 11:00, în Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, Andrei Şerban va susţine o conferinţă cu titlul “Despre Cehov sau Cine mai vrea să meargă la Moscova?”. Evenimentul se înscrie în programul “Conferinţele Teatrului Naţional”, iar participarea lui Andrei Şerban la această ediţie este urmare a invitaţiei lui Ion Caramitru, actualul director al TNB.

“Prin personajele sale, Cehov ne arată că noi oamenii suntem atât de obsedaţi de ceea ce am dori să fim în mod ideal, atât de preocupaţi de viitor, un viitor iluzoriu, încât ignorăm ce suntem şi unde suntem în momentul prezent.

Ori proiectăm totul în trecut, absorbiţi de o imagine idealizată, îndulcită, sentimentală a ceea ce am fost odată – un alt fel de a scăpa de prezent, de teama de a ne vedea de noi înşine aşa cum suntem.

„La Moscova, la Moscova…”,  repetă obsesiv cele trei surori, acolo viaţa ar fi perfectă…”, a spus Andrei Şerban.

În plină carieră internaţională în teatru şi operă în cele mai importante centre culturale din America şi Europa, Andrei Şerban a acceptat să revină în ţară, chemat de Ion Caramitru şi Andrei Pleşu imediat după decembrie ’89, şi a preluat direcţia Teatrulului Naţional, „în speranţa de a schimba mentalitatea învechită şi osificată a acestei instituţii, de a o readuce la viaţă.”

Trilogia greacă” a fost doza de oxigen necesară care a repus pe picioare un mecanism agonizant. Au urmat 4 alte spectacole – încercări de a crea un climat flexibil, deschis spre nou şi necunoscut, dar după trei ani a fost obligat să renunţe.

Andrei Şerban este tenured professor şi directorul artistic al  Hammerstein  Center for Theater Studies la Columbia University din New York. A primit numeroase premii şi distincţii: Tony Award, Drama Desk şi Obie Awards, George Abbott Award pentru cariera sa în teatrul american, Eliott Norton şi Robert Brustein Awards pentru spectacolele din Boston, Steaua României, multiple premii Uniter, Doctor Honris Causa al Universităţii Babes-Bolyai din Cluj şi, pentru anul în curs, cinci nominalizări la prestigiosul Golden Mask la Moscova, printre altele.

Cartea sa „O biografie”, publicată la Polirom în 2006 a fost reeditată. Două volume fotografice, publicate la ICR, îi urmăresc cariera în imagini din spectacolele  de teatru şi operă.

Număr de vizualizări :1231


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro