Primul număr pe anul 2011, al revistei “Mozaicul”

ian. 31st, 2011 | By | Category: Postcard

De curând, a apărut numărul 1 pe anul 2011, al revistei “Mozaicul”. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea Editurii Aius, editura care a generat şi care susţine revista “Mozaicul”.

“Mozaicul” este o revistă culturală de tradiţie, fondată la Craiova de către Constantin Lecca în 1838, cu un program proeuropean. Reluat după 160 de ani, în 1998 în serie nouă, „Mozaicul” se aşază în continuarea opţiunii europene, prin asumarea unui program neopaşoptist în sensul dat acestei noţiuni de Adrian Marino, mentorul spiritual al revistei. În cei peste 10 ani de la apariţie, revista şi-a definit opţiunea de a identifica şi promova valorile culturale de circulaţie naţională şi universală din Oltenia, rămânând deschisă în acelaşi timp prezentării unor evenimente culturale din spaţiul naţional, astfel încât să se opună enclavizării culturale. Revista apare lunar şi cuprinde eseuri, beletristică, cronici literare, teatrale, muzicale, de artă plastică, interviuri, reportaje, breviar, revista presei culturale, grafică.

“Euforia postdecembristă va fi descătuşat multe spirite ghemuite până atunci în toropeala visării. Ne place să credem că atunci când s-a creat Aius a fost o descătuşare de energii intelectuale. Dacă ne gândim că de atunci, editura nu doar a rezistat, ci a şi crescut, suntem încurajaţi să credem că bazele au fost solide.

Din 1991 şi până azi, alături de Aius au venit semnături rafinate, s-au dezvoltat colecţii, s-au publicat cărţi care au însemnat şi vor însemna ceva. Nu e mult spus! Tocmai pentru că nu e mult spus, am convenit în redacţia “Mozaicul” să ne alegem o carte care ne-a plăcut din colecţia Aius, dar despre care n-am scris din exagerate scrupule.

Mişcarea ideilor cuprinde aşadar o selecţie din titlurile Aius, în lectura mozaicarilor!”, a scris redacţia Mozaicul.

Revista poate fi citită la pagina web: www.revista-mozaicul.ro

Număr de vizualizări :1600


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro