Iulia Militaru, Alex Goldiş, Cătălin Pavel şi Ion Mureşan, laureaţii “Galei Tinerilor Scriitori”, prima ediţie

ian. 15th, 2011 | By | Category: Proiecte

Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, ora 18:00, la Primăria Sectorului 2 din Bucureşti, Sala I.L. Caragiale, a avut loc prima ediţie a „Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2010”, un eveniment multiart, acompaniat muzical de Mike Godoroja& Blue Spirit şi Marius Mihalache. Evenimentul a fost transmis în direct de Radio România Cultural, TVR Cultural şi Radio România Actualităţi. Juriul de acordare a premiilor a fost format din acad. Eugen Simion şi criticii literari Daniel Cristea-Enache şi Paul Cernat. Au fost nominalizaţi scriitori  între 18-35 ani, cu cele mai bune cărţi ale anului 2010, la secţiunile poezie, proză şi critică literară. Premiul „Cartea de Poezie a anului 2010”, acordat unui senior, a revenit volumului “Cartea alcool” de Ion Mureşan, Editura Charmides. Premiul ”Tânărul poet al anului 2010” i-a revenit Iuliei Militaru pentru volumul “Marea Pipeadă”, Editura Brumar, premiul “Tânărul prozator al anului 2010” a fost obţinut de Cătălin Pavel pentru volumul “Aproape a şaptea parte din lume”, Editura Humanitas, iar “Tânărul critic al anului 2010” a fost desemnat Alex Goldiş, pentru “Critica românească postbelică, de la realismul socialist la instaurarea autonomiei esteticului”. Distincţia  “Tânărul scriitor al anului 2010” i-a revenit Iuliei Militaru. Premiile Galei, în valoare totală de 10000 lei, au fost oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Evenimentul a avut loc de Ziua Culturii Naţionale, iar iniţiatorul şi moderatorul evenimentului a fost scriitorul Dan Mircea Cipariu. Organizatori: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria sectorul 2 Bucureşti, Centrul Cultural “Mihai Eminescu” şi Asociaţia Euro CulturArt. Coproducători: Radio România Cultural, TVR.

Evenimentul a fost deschis de Dan Mircea Cipariu, care a punctat că atât publicul prezent la eveniment, cât şi telespectatorii asistă la o “transmisiune istorică, fiind puse faţă în faţă generaţii şi geografii literare diferite”. Totodată, o mare reuşită a fost realizarea şi desfăşurarea acestei Gale, de Ziua Culturii Naţionale.

“Am reuşit ca Parlamentul să aprobe această lege a Zilei Culturii Naţionale, care, în chip simbolic, coincide cu ziua lui Mihai Eminescu. Este o reuşită acest eveniment, Gala Tinerilor Scriitori, mai ales că am debutat de Ziua Culturii. Depinde acum de noi să-i dăm un conţinut bun.”, a spus acad. Eugen Simion.

A urmat un moment muzical live, susţinut de Mike Godoroja& Blue Spirit şi Marius Mihalache, apoi  o transmisiune din incinta Galeriei Dialog (situată la parterul Primăriei Sectorului 2), prezentată de criticul de artă Ruxandra Garofeanu. Aceasta a spus că “în cei 5 ani de existenţă, Galeria Dialog a menţinut un dialog continuu cu cei mai importanţi artişti români, iar în prezent sunt expuse eşantioane ale artiştilor care au expus în cei 5 ani, precum şi lucrări provenite din colecţii importante.”

Au fost prezentaţi nominalizaţii la Premiul “Tânărul Poet al anului 2010”, categorie la care  au fost selectate volumele următorilor scriitori: Teodor Dună: „de-a viul”, Editura Cartea Românească; Andra Rotaru: „Ţinuturile Sudului”, Editura Paralela 45; Iulia Militaru: „Marea pipeadă”, Editura Brumar.

“Un debut spectaculos, eroico-comico-suprarealist, şi un autor care se va impune”, a  prezentat Paul Cernat  câştigătorul la secţiunea “Tânărul Poet al anului 2010” , Iulia Militaru, pentru volumul “Marea pipeadă”, Editura Brumar.

Autoarea a fost invitată pe scenă să îşi ridice diploma realizată de artiştii vizuali Mihai Zgondoiu şi Florin Tomescu. “Vreau să-i mulţumesc profesorului C.D. Zeletin, în al cărui cenaclu am citit multe dintre poemele care se află acum în volumul “Marea Pipeadă”, a spus Iulia Militaru.

A urmat anunţarea scriitorilor nominalizaţi la premiul “Tânărul prozator al anului 2010”, respectiv: Cătălin Pavel: „Aproape a şaptea parte din lume”, Editura Humanitas; Ştefania Mihalache: „Poemele secretarei”, Editura Cartea Românească; Dan Coman: „Irezistibil”, Editura Cartea Românească.

Paul Cernat a configurat portretul câştigătorului: “Câştigătorul, Cătălin Pavel, de asemenea un debutant, a fost premiat de Unicredit, apoi a fost publicat de Humanitas. Romanul său, „Aproape a şaptea parte din lume” este exotic şi special. Autorul nu a fost prezent la ceremonie, fiind într-o cercetare arheologică în Turcia, în a cincea campanie în situl Troia. Diploma lui Cătălin Pavel a fost ridicată de către părinţii săi.

La secţiunea “Tânărul Critic al anului 2010”, Daniel Cristea-Enache a vorbit elogios despre nominalizaţi: Anca Haţiegan: „Cărţile omului dublu”, Editura Limes; Raluca Dună: „Eu, Autorul”, Editura Tracus Arte; Alex Goldiş: “Critica românească postbelică, de la realismul socialist la instaurarea autonomiei esteticului”. Premiul i-a revenit lui Alex Goldiş: “Noi îl cunoaştem bine din ceea ce a scris în periodice în ultimii ani, e un critic literar excepţional, acum e momentul să-l cunoască şi publicul larg.”, a spus Daniel Cristea-Enache.

“Cred în proiectul despre critica românească postbelică, pentru că mi se pare intervalul cel mai prolific din toate timpurile. Dacă astăzi citim sau scriem critică literară cu plăcere, este datorită criticilor acelor vremuri.”, a spus Alex Goldiş. Volumul său, “Critica românească postbelică, de la realismul socialist la instaurarea autonomiei esteticului”, reprezintă teza sa de doctorat, iar conform regulamentului “Galei Tinerilor Scriitori” Alex Goldiş a fost premiat “pentru activitate publicistică de excepţie în anul 2010, pentru autori care nu au depăşit vârsta de 35 de ani.”

Tânărul Scriitor al anului 2010” a fost ales dintre câştigătorii secţiunilor Galei şi i-a revenit Iuliei Militaru. Acad. Eugen Simion, invitând laureata pe podium, i s-a adresat ludic: „tuturor celor premiaţi îmi vine să le spun: nu vă e ruşine să fiţi atât de tineri?”

Iulia Militaru a mulţumit şi a spus: “ar trebui ca următoarea carte pe care o voi publica, să confirme această alegere a juriului”.

A urmat anunţarea Premiului “Cartea de poezie a anului 2010”, al cărui laureat a fost Ion Mureşan şi volumul “Cartea alcool”, Editura Charmides.

“Am avut o mare satisfacţie în timpul jurizării. Câteva zile am citit multe cărţi şi mi-am schimbat părerea că România ar fi terminată din punct de vedere literar. Auzeam pentru prima dată de unii autori şi simţeam cum creştea o speranţă în mine. Totodată, ieri, FNSA a acordat nişte premii importante în domeniul ştiinţei, şi câştigătorii m-au entuziasmat. Aceşti creatori sunt nişte revelaţii. Despre Ion Mureşan, spre ruşinea mea, nu am apucat să scriu de-a lungul timpului. Însă bucuria a fost enormă legată de „Cartea alcool”. Cred că este ultimul dintre marii Echinoxişti. Volumul este absolut superb, pare scris de un “valah”. Probabil că Ion Mureşan este poetul cel mai important al momentului.”, a prezentat acad. Eugen Simion.

Urcând pe podium, Ion Mureşan a spus că el redirecţionează mulţumirile juriului, “pentru că, în această zi, au creat o interfaţă între dânsul şi Eminescu”, apoi a urmat o lectură a poemului “Cântec negru” din volumul premiat.

Seara s-a încheiat cu un nou recital Mike Godoroja& Blue Spirit şi Marius Mihalache, urmat de un cântec care face parte din proiectul “Blues poems” la care artiştii colaborează cu Dan Mircea Cipariu, care ne-a oferit o mostră muzicală, în interpretarea sa.

* mai multe informaţii şi fotografii pe http://www.ps2.ro/www/ps2/index.php

Număr de vizualizări :7067


9 Comments to “Iulia Militaru, Alex Goldiş, Cătălin Pavel şi Ion Mureşan, laureaţii “Galei Tinerilor Scriitori”, prima ediţie”

 1. Sibilla spune:

  Şi totuşi există frumos…
  Felicitări!
  Felicitări Cătălin Pavel !

 2. […] Iulia Militaru, Alex Goldiş, Cătălin Pavel şi Ion Mureşan, laureaţii “Galei Tinerilor Scriit… […]

 3. Zenobia spune:

  Bravo, Iulia! Felicitari castigatorilor!

 4. […] mult decât atât. La aceeaşi Gală, Iulia Militaru a fost desemnată şi “Tânărul scriitor al anului 2010″: juriul condus de academicianul Eugen Simion a preferat-o câştigătorilor de la secţiunile […]

 5. george spune:

  Frumoase topuri. Ce e straniu, dintre toate cartile de la Gala tinerilor scriitori, numai una nu are editura, cea a castigatorului Alex Goldis, care, de altfel, nu apare in niciun top al anului 2010, in nicio mentiune, desi se pare ca e un critic important. Sa fim martorii unui caz unic in istoria literaturii, anume sa se dea premiu unei carti care nu a aparut? Eu fac pariu ca da. Si ca aceasta carte are numai un isbn inregistrat pe 2010 in 2011. E rusinos si ar fi trebuit sa refuze premiul dl in cauza. Cat despre juriu, la mai mare, cat mai multe carti necitite si prietenii multe, carti neaparute etc. Cel putin celelalte carti au aparut, la poate vedea oricine, au fost comentate, ceea ce e foarte important. La acest capitol gala a fost o batjocura ieftina. Pacat de domnii Cernat si Enache…

 6. leonghoticus spune:

  Toamna fost a aici la coafor si are parul de un galben pal stralucitor… pasarele n frigurate fug grabite inspre sud ca sa caute pe soare care arde ca un rug doi cocori fratzi de o mama se rotesc innalt pe cer ca sa caute in zare rauri lacuri rinoceri ..o pisika n gandurata tot priveste un soricel ce rostogoleste o nuca care i a pikat din cer doar o vulpe mai sireata sta pitita in tufish si adulmeka in aer o gaina pe furish . Unei poete natzionale premiate de Academia Natzionala din Buc si Paris Atashata culturala E POETA NATZIONALA CU MEDALIII DE ALAMA fara slip fara izmana , la Cannes Nissa sau Bonn A CANTAT LA SAXOFON …. .,scrie versuri mai stilate toate sant alambikate de citesti vreo dooua trei tu preferi sa urci in tei daca i cumperi cartea toata virusezi cinci scoli de odata

 7. […] Mai multe informaţii despre prima ediţie a Galei Tinerilor Scriitori la pagina web: http://www.agentiadecarte.ro/2011/01/iulia-militaru-alex-goldis-catalin-pavel-si-ion-muresan-laureat… Share this:TwitterLike this:LikeBe the first to like this post. Categories: PRESA […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro