Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia, la MŢR

ian. 6th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 12 ianuarie 2011, ora 17:00, la Sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti are loc vernisajul expoziţiei de fotografie “Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia”. Evenimentul este organizat de Institutul de Memorie Culturală – CIMEC şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Tematica expoziţiei a fost determinată de faptul că pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia (sec. XVIII-XIX) reprezintă un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie, numărul redus de astfel de locaşuri de cult conservate transformându-le în adevărate repere arhitectonico–iconografice. Expoziţia conţine totodată o serie de repere culturale şi aspecte din viaţa cotidiană din Oltenia. Realizarea acestor fotografii a fost posibilă graţie unui program cultural finanţat de Institutului Cultural Român, prin programul Cantemir.

„Programul cultural „Repere ale spiritualităţii ortodoxe. Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia (sec. XVIII–XIX)” s-a desfăşurat în cursul anului 2010, fiind produsul unui parteneriat între Institutul de Memorie Culturală CIMEC din Bucureşti, Asociaţia culturală românească „Floare Albastră” din Terni şi Primăria Terni. Programul cultural a prilejuit prezentarea unor ample informaţii privind Oltenia şi specificul picturilor murale exterioare ale bisericilor din această regiune istorică (detalii pot fi găsite la adresa web: http://terni.cimec.ro). A fost ales oraşul Terni ca gazdă a expoziţiei şi datorită numărului consistent de români stabiliţi aici, peste 3 % din populaţie urbană locală.

În timpul promovării proiectului, atât în Italia, cât şi în România s-a constatat un interes deosebit pentru expoziţie, de aceea, în anul 2011 va fi itinerată. Pentru început expoziţia va fi găzduită în perioada 12 – 30 ianuarie 2011 de Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Expoziţia va ajunge în Oltenia la Muzeul Judeţean Vâlcea între 15 aprilie -15 mai 2011 şi Muzeul Judeţean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu între 17 martie – 12 aprilie 2011. La Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu expoziţia noastră va fi însoţită de prezentarea unor bunuri culturale ce ilustrează istoria locală şi obiecte de cult.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate bisericile reprezentative cu pictură murală exterioară (monumente istorice, din secolele XVIII-XIX), situate în zona subcarpatică a Olteniei. Numărul redus de astfel de locaşuri de cult, care au şi o stare bună de conservare, le transformă în adevărate repere arhitectural–iconografice. O particularitate faţă de pictura murală exterioară mult mai cunoscută, din Moldova secolelor XV–XVII, este îmbinarea elementului religios cu reprezentări laice, cu semnificaţii morale, redate într-un mod accesibil.

Expoziţia prezintă totodată, prin intermediul imaginilor, o serie de repere culturale şi aspecte din viaţa cotidiană din Oltenia.”, a scris Aurelia Duţu, analist istoric la Institutul de Memorie Culturală – CIMEC

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 30 ianuarie 2011, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

Mai multe detalii la pagina web: http://terni.cimec.ro/

Număr de vizualizări :1404


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro