„MUZEUL se prezintă”, un proiect de pedagogie muzeală, la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu

ian. 11th, 2011 | By | Category: Eveniment

Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu demarează la început de an un nou proiect de pedagogie muzeală intitulat „MUZEUL se prezintă”. În perioada 15-31 ianuarie 2011, publicul doritor poate vizita expoziţia “Chipuri de sfinţi” la „Casa Hermes” (Piaţa Mică nr. 11, Sibiu), precum şi “Galeriile de artă populară”, expoziţie cu vânzare, la Casa Artelor nr. 21 din Sibiu.

MUZEUL se prezintă” este noul proiect de pedagogie muzeală demarat de către Complexul Naţional Muzeal ASTRA, adresat tuturor şcolilor şi grădiniţelor, ce cuprinde programul de prezentare al instituţiei cu teme variate: Colaj Satul Meu, Colecţiile Muzeului ASTRA, Valorificarea Expoziţiilor Temporare, Prezentarea Sărbătorilor Tradiţionale ori Personaje şi Legende din Poveştile Populare. Obiectivul este de familiarizare a copiilor şi tinerilor cu rostul şi rolul unui muzeu, precum şi dezvoltarea unei atitudini pozitive de receptare a misiunii muzeului. Realizarea, prin tehnica colajului, a propriei reprezentări asupra satului, descoperirea celui mai îndrăgit obiect din muzeu sau confecţionarea unui obiect cu materialele şi tehnicile de odinioară sunt câteva dintre activităţile practice pe care le propune programul.

„Poveştile lumii la Muzeul Franz Binder„ este un program care reuneşte două activităţi educaţionale deosebite ce se vor desfăşura în expoziţiile temporare „Culorile Africii” şi „Animale din continente în artefacte, povestiri şi imagini”, unde li se vor prezenta copiilor itinerarii de vizitare specifice vârstei, unde vor desena şi vor compune poveşti. De asemenea, în cadrul expoziţiei permanente „Din Cultura şi Arta Popoarelor Lumii”, se va desfăşura un proiect inedit – “Teatrul de Umbre” – în cadrul căruia copiii îşi vor alege o poveste cu scene şi momente inspirate din circuitul expoziţional, vor crea personaje şi decoruri prin decupaj, lipit şi colaj, pentru ca, la final, fiecare grupă de copii să-şi prezinte, prin tehnica mânuirii siluetelor confecţionate, sceneta aleasă.

Programul „Meşteşugurile satului de odinioară” reuneşte o serie de ateliere : „Cusături modele tradiţionale”, „Casa Bunicii”, „Moara cu poveşti”, „Confecţionarea păpuşelelor tradiţionale”, prin care copiii vor pătrunde în universul satului tradiţional realizând, prin decupaj, lipire şi colorare, interioare de gospodării, vor modela vase din plastilină sau sobe din hârtie şi carton pe care vor aplica motive tradiţionale şi vor confecţiona păpuşele din aţă sau pânză.

Număr de vizualizări :1636


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro