“23 de lucruri care nu ţi se spun despre capitalism” de Ha-Joon Chang

ian. 28th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Economie şi societate”, a apărut volumul “23 de lucruri care nu ţi se spun despre capitalism” de Ha-Joon Chang, discipol al lui Joseph Stiglitz, în care demontează câteva dintre miturile capitalismului.

Pornind de la date concrete, acest volum despre bani, egalitate, libertate şi lăcomie demonstrează că piaţa liberă lucrează în defavoarea oamenilor, şi este o cale ineficientă de a gestiona economia. Rând pe rând, principiile unei doctrine economice primite de-a gata sunt prezentate în contextul istoric al formării lor, înainte de a deveni de la sine înţelese…

„Ca să-l parafrazez pe Winston Churchill, capitalismul este cel mai rău sistem economic, cu excepţia tuturor celorlalte. Nu sunt anticapitalist sau anarhist, sunt partizanul succesului capitalismului. Dar versiunea răspândită în ultimele două-trei decenii este o versiune extremă a capitalismului pieţei libere care, în pofida afirmaţiilor economiştilor, nu e nici singura şi nici cea mai bună cale. Există mai multe versiuni de capitalism, iar în volum arăt că ţările care au adoptat un alt fel de capitalism au reuşit mult mai bine.” (Ha-Joon Chang)

„Susţinător al unei guvernări puternice, active şi al unui capitalism diferit de piaţa liberă, Chang face o expunere edificatoare a gândirii economice moderne şi a circumstanţelor în care aceasta a eşuat, îndemnându-ne să reconstruim complet economia mondială.” (Publishers Weekly)

„Cei mai buni economişti sunt cei care se uită la lumea noastră făurită de oameni şi se întreabă: «de ce?». Chang este unul dintre ei.” (The Independent)

Ha‑Joon Chang susţine cursuri de economia dezvoltării la Universitatea Cambridge. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective (2002) şi Bad Samaritans: Rich Nations, Poor Policies and the Threat to the Developing World (2007).

Număr de vizualizări :1373


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro