„Pisica albastră”, premieră la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

ian. 6th, 2011 | By | Category: Eveniment

Duminică, 9 ianuarie 2011, ora 19:00, la sediul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu are loc premiera spectacolului „Pisica albastră”, după un text original scris de actorul şi poetul Emil Cătălin Neghină, în regia Monei Marian.

“Pisica albastră” este un spectacol seducător despre viaţa unei fetiţe crescute la circ după ce este părăsită de părinţi şi a cărei existenţă devine un imens spectacol. “Pisica albastră” aduce un omagiu artistului în general pentru sacrificiul şi dedicaţia faţă de munca sa. Piesa se constituie ca o confesiune cu momente de profunzime şi forţă transpuse dinamic şi emoţionant pe scenă de actriţa Gabriela Neagu.

One woman show-ul „Pisica albastră” este realizat din mai multe episoade narative ce se împletesc cu nouă momente muzicale în care actriţa interpretează live cântece din repertoriul unor interpreţi celebri ca Enrico Caruso, Edith Piaf, Jacques Brel, Elvis Presley, Dalida, Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Yves Montant, Mahalya Jackson şi Miles Davis.

Fiecare reprezentaţie a spectacolului va fi urmată de o expoziţie cu fotografii realizată de Cătălin Neghină şi conţinând momente din spectacol.

„Monodrama „Pisica Albastră” este un pretext pentru a face o reverenţă Artistului, indiferent de stirpea de provenienţă sau de domeniul creativ unde respiră. Primul gând mă duce la sacrificiu. Şi când spun sacrificiu mă refer la ciuntirea în special a vieţii personale. Travaliul la care este supus, faptul că energiile lui cele mai intime sunt puse la bătaie cu peste măsură, lasă foarte puţin timp pentru ceea ce îndeobşte societatea numeşte convenţional viaţă de familie. Toată zbaterea în care mintea şi trupul Artistului sunt tensionate la maximum are drept rezultat o stoarcere de natură emoţională de o uriaşă încărcătură. De aici vine şi imaginea de excentricitate pe care Artistul o dobândeşte, fie că vrea, fie că nu. Deschiderea uşilor ascunse ale artelor se plăteşte şi curajul de a ajunge la măestrie în artă nu poate fi iertat de către mama natură. Acesta e motivul pentru care Artistul rămâne adesea singur, fără familie, fără copii, deşi în adâncul sufletului nu încetează niciodată să şi le dorească.

Al doilea gând mă duce la potrivire. Şi când spun asta mă refer la prietenia de care a dat dovadă Gabriela Neagu pentru acest text, care i se potriveşte mănuşă. Fireşte, de la textul literar până la cel rostit pe scenă cuvintele au căpătat noi valenţe şi alte măsuri energetice, pentru că pe parcursul repetiţiilor am adus modificări scriiturii originale, pentru o mai mare flexibilitate a vorbelor în hăţişul situaţiilor, fiind în ajutorul celor reprezentate pe scenă.

Al treilea gând, despre intuiţie şi predestinare, e îndreptat spre regizoarea Mona Marian care a simţit valenţele textului şi a acceptat provocarea. Alături de ea, scenografa Ginei Tărăşescu Jianu a conceput unele dintre cele mai frumoase costume pe care un artist şi le-ar putea dori pe scenă.

În fine, ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici. Un singur gând aş mai adăuga: sunt fericit că „Pisica Albastră” a unit câteva suflete pentru ca reverenţa adusă Artistului să fie de cea mai bună calitatate. Mulţumesc tuturor celor care au susţinut acest proiect. Reverenţa e şi pentru ei.”, a scris Emil Cătălin Neghină.

Număr de vizualizări :2854


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro