„Horia Bernea şi Cetatea Eternă”, expusă la Roma

ian. 19th, 2011 | By | Category: Postcard

Joi, 20 ianuarie 2011, ora 18:30, la Accademia di Romania din Roma (Sala de expoziţii şi Sala de concerte), va avea loc vernisajul expoziţiei „Horia Bernea şi Cetatea Eternă”, o expoziţie comemorativă de pictură. Manifestarea reprezintă un omagiu adus memoriei pictorului român Horia Bernea. Inaugurarea expoziţiei va fi precedată de un concert de pian susţinut de Paul Coriolan Cartianu (cuprinzând lucrări din creaţia lui Enescu, Brahms, Constantinescu, Liszt), cu un intermezzo poetic (T. Arghezi, I. Pillat, L. Blaga, N. Stanescu, A. Blandiana, M. Petreu) în lectura actriţei Adina Cartianu. Expoziţia este deschisă publicului până pe data de 10 februarie 2011.

Artist de mare rafinament, Horia Bernea a debutat ca pictor în 1965. Profund legat de “Cetatea Eternă”, Horia Bernea a păstrat cu aceasta un raport fecund, vivificant.

În 1997 Accademia di Romania a găzduit o expoziţie personală a sa, urmată de un stagiu de creaţie în anul următor, când Galeria “Spicchi dell’Est” a expus ciclul său “Pavimenti”, legat direct de prezenţa sa la Roma. O altă mărturie a comuniunii dintre artistul Horia Bernea şi Roma a rămas minunatul catalog “Roma caput mundi. Un ghid subiectiv al Cetăţii Eterne”, realizat în perioada 1998-1999 la Roma împreună cu teologul şi antropologul Teodor Baconschi, actual şef al diplomaţiei româneşti.

Expoziţia de la Accademia di Romania reuneşte o serie de opere ale artistului rămase în colecţii publice şi private de pe teritoriul Italiei şi este completată de sugestive materiale fotografice şi de publicaţii, mărturie a activităţii sale impresionante şi a legăturii profunde cu Urbea. La deschidere vor participa o serie de personalităţi ale lumii culturale şi artistice care vor evoca figura artistului.

Proiectul este îngrijit de Ing. Ştefan Ionescu şi este realizat în colaborare cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. În deschiderea expoziţiei va lua cuvântul d-na Anca Manolescu (Bucureşti), cercetător în antropologie religioasă.

Paul Coriolan Cartianu este student la Mozarteum University din Salzburg şi se bucură de recunoaştere internaţională în urma numeroaselor recitaluri susţinute în România, Statele Unite, Franţa şi Germania, precum şi a câtorva importante premii obţinute la concursuri internaţionale.

“Roma e, pentru mine, o extraordinară articulare vitală, care răspunde cald şi săritor oricărei întrebări şi nelinişti a sufletului meu. Fac, creştin fiind, această excesivă pledoarie pentru Roma dându-mi seama că, în fond, totul în jurul Mediteranei este unitar, mărturie perpetuată a Revelaţiei. Chiar dacă Iisus Hristos spune “Eu plec şi vine stăpânul lumii acesteia”, Roma e garanţia speranţei concrete.” (extras din volumul “Roma Caput Mundi. Un ghid subiectiv al Cetăţii Eterne” de Horia Bernea şi Teodor Baconsky (red. Vald Russo), Editura Humanitas, 2000.)

Număr de vizualizări :1742


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro