“Filosofia ca mod de viaţă. Sursele autenticităţii” de Cristian Iftode

ian. 4th, 2011 | By | Category: Eveniment

La Editura Paralela 45, în colecţia “Biblioteca de Filosofie”, a apărut volumul “Filosofia ca mod de viaţă. Sursele autenticităţii” de Cristian Iftode.

Există anumite raţiuni de ordin cultural, istoric şi poate chiar strict filosofic, girând o semnificativă schimbare a statutului şi caracterului filosofiei, cu multe secole în urmă? Am pierdut ceva esenţial pe parcurs, şi anume însăşi calea, modalitatea concretă de a converti doctrina în practică de viaţă? De a înţelege rolul reflecţiei filosofice şi finalitatea exerciţiului filosofic? Şi dacă da, mai păstrăm încă şansa de a practica filosofia „ca pe vremuri”, în Antichitatea greco-latină, ori e vorba de ceva iremediabil compromis…?

Cristian Iftode (n. 1979) este cadru didactic al Facultăţii de Filosofie din Universitatea Bucureşti şi doctor în filosofie al aceleiaşi universităţi, din 2007, cu o teză despre “Rolul analogiei în elaborarea metafizicii aristotelice”. A publicat “Metafora şi discursul metafizic” (Ed. Antet, 2002), precum şi o serie de studii şi articole consacrate, cu precădere, istoriei ideilor şi filosofiei morale. A colaborat la realizarea volumului colectiv “Pentru ce istoria filosofiei?” (Ed. Paideia, 2003) şi este coautor al lucrării “Aristotel. Program filosofic şi prelungiri doctrinaire” (Ed. Universitatii din Bucuresti, 2006).

Număr de vizualizări :1566


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro