“Durabila iubire” de Ian McEwan

ian. 17th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “BIBLIOTECA POLIROM.Proză XXI”, a apărut volumul “Durabila iubire” de Ian McEwan, în traducerea Corneliei Bucur, ediţia a IV-a. Multe dintre romanele lui Ian McEwan au stat la baza unor filme de succes, cele mai cunoscute fiind “Mângâieri străine” (1990), “Grădina de ciment” (1993), “Durabila iubire” (2004) şi “Ispăşire” (2007).

Durabila iubire este istoria unei obsesii erotico-religioase căreia îi cade victimă naratorul întregii poveşti, Joe Rose. Un accident declanşat de un balon purtat de vânt îl aduce pe acesta în faţa lui Jed Parry, un necunoscut care pare să facă o fixaţie asupra lui şi care, încetul cu încetul, îi invadează lui Joe întreaga existenţă. Joe Rose este convins că hărţuitorul îi pune în pericol nu doar relaţia stabilă cu frumoasa Clarissa, ci şi viaţa. Pe de altă parte, Clarissa se teme că hărţuitorul există doar în mintea iubitului ei, Joe, care e de fapt verita­bilul alienat mintal. Astfel povestea evoluează la limita dintre normalitate şi dezechilibru psihologic, strunită cu profesionalism de autor până la deznodământul logic şi, totodată, şocant.

„Durabila iubire” este un roman despre reacţia la violenţă; el îţi oferă posibilitatea alegerii şi te îndeamnă la autoreflecţie: analiza propriilor trăiri, alegerea între artă şi viaţă, iminenţa unui dezastru sunt locuri comune cu care McEwan ştie să se joace ca nimeni altul.“ (Boston Globe)

„Un roman remarcabil, original, bine scris, o proză de invidiat pentru orice scriitor.” (Washington Post)

„O proză impecabil scrisă — McEwan este cel mai lucid dintre scriitorii contemporani, nici un cuvânt nu este în plus, nici o frază nu se clatină.” (New York Review of Books)

„Povestea lui McEwan conţine, ca de obicei, o capcană, o pastilă otravită al cărei efect răscoleşte cele mai intime colţuri ale psihicului, cele mai ascunse taine ale inimii.” (Miami Herald)

Număr de vizualizări :1424


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro