Teatrul de operă şi balet „Oleg Danovschi” din Constanţa, între MCPN şi Consiliul Judeţean Constanţa

dec. 22nd, 2010 | By | Category: Postcard

Am primit pe adresa AgenţieideCarte.ro un comunicat prin care Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional constată cu regret şi neplăcere faptul că situaţia Teatrului de operă şi balet „Oleg Danovschi” din Constanţa se află într-un blocaj grav, dăunător pentru toate părţile implicate, dar mai ales pentru angajaţii teatrului, care nu şi-au primit salariile de mai multe luni. Redăm integral textul primit de la biroul de presă al MCPN:

“Blocajul se datorează exclusiv Consiliului Judeţean Constanţa, care nu a pregătit predarea Teatrului şi nu s-a achitat de obligaţiile ce-i reveneau, prin lege, până la momentul preluării (plata salariilor angajaţilor, cheltuieli de întreţinere etc.). Prin urmare, Comisia de predare-preluare nu se poate întruni.

Joi, 23 decembrie 2010, era fixată deplasarea la Constanţa a echipei de la Ministerul Culturii pentru preluarea Teatrului Oleg Danovschi. Am aflat însă că, din păcate, Consiliul Judeţean nu a reuşit să constituie Comisia de predare. În aceste condiţii, MCPN va mai face o încercare de soluţionare a situaţiei, luni, 27 decembrie, când echipa Ministerului se va deplasa la Constanţa.

Ministerul Culturii, prin domnul Ministru Kelemen Hunor, a anunţat, încă din vară, decizia de a prelua în subordinea sa Teatrul de operă şi balet „Oleg Danovschi” din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa. Chiar dacă Hotărârea de Guvern prin care se realiza această preluare a întârziat, decizia în sine a fost confirmată în repetate rânduri atât de către Ministrul Culturii, cât şi prin canalele de comunicare oficiale ale Ministerului. Considerăm, deci, că responsabilii de la nivelul CJ Constanţa au avut suficient timp pentru a pregăti predarea.

MCPN poate înţelege obstacole obiective – de exemplu, dificultăţi financiare cu care se confruntă majoritatea instituţiilor publice în perioada de criză – dar nu poate înţelege nepăsarea şi dezinteresul faţă de o instituţie de cultură care, în fond, indiferent de subordonare, este o emblemă a municipiului şi judeţului Constanţa. O asemenea atitudine poate fi înţeleasă doar ca intenţie de a dezintegra un colectiv artistic, ceea ce este, din toate punctele de vedere, inacceptabil.

Ministrul Culturii face un apel către reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa la respectarea legii şi la responsabilitate morală şi civică. Trebuie să înţelegem că o instituţie de cultură nu este un dulap sau un scaun pe care să-l poţi lăsa deoparte un timp oarecare şi apoi să-l foloseşti ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Un teatru este un organism viu care trebuie iubit şi îngrijit şi este, în fond, oglindirea celui care îl are în grijă.”

Număr de vizualizări :1609


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro