Recital Nicolae Prelipceanu şi Mircea Tiberian, la MNLR

dec. 9th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 10 decembrie 2010, ora 18:00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Bdul. Dacia nr. 12, Bucureşti), în cadrul “Serilor de lectură şi muzică” organizate de MNLR, va citi scriitorul Nicolae Prelipceanu. Poeziile inedite sau din volumele devenite canonice ale lui Nicolae Prelipceanu vor intra în dialog cu  improvizaţiile de jazz ale lui Mircea Tiberian. Evenimentul va fi prezentat de scriitorul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu.

“Voi citi câteva poeme dintr-o eventuală nouă carte, care nu are, însă, deocamdată, editor. Unele dintre ele au apărut în “România literară”, altele în revista “22” şi unele stau să apară, dacă nu e o doar o glumă, în revista “Academia de poezie” de la Iaşi. E posibil să resuscitez şi vreun poem sau două din cărţile apărute demult, aşa, ca să se vadă că am existat şi până acum. Poate chiar “Ce ai făcut în Noaptea Sfântului Bartolomeu”, poezie scăpată cenzurii într-o carte din 1978. Sau, poate, vom rămâne la cele noi. Nu va lipsi “Ion de la gară”, text sugerat de călătoria cu trenul regal, pe care nişte poeţi au făcut-o acum doi ani, care par o veşnicie… Iată şi un fragment, poate expresiv, din acest text cam lung:

Ion de la gară a fost un poet adevărat

chiar dacă nu a publicat nici un rând la viaţa lui şi poeziile au murit

o dată cu el

modelul unic pe care noi nu-l vom putea atinge niciodată

oricât ne-am zbiera prin gările patriei fără alegere poeziile

nu-i aşa doamnelor şi domnilor şi domnişoarelor

care i-aţi văzut sexul din greşeală şi v-aţi speriat (vai de mine e cât o pisică)

îmi pare atât de rău că nu l-aţi cunoscut  şi că nimeni

nu-şi mai aduce aminte de el

şi că nici eu nu mai ştiu dacă a existat

sau e numai o iluzie frumoasă de-a mea

ca atâtea altele”

Şi, vorba ceea, aşa mai departe, până, cine ştie, la „Adam şi Eva, o ipoteză aproape ştiinţifică”., a declarat Nicolae Prelipceanu pentru AgenţiadeCarte.ro.

Poetul, prozatorul şi publicistul Nicolae Prelipceanu a debutat în 1966 cu volumul de poezie „Turnul înclinat” şi a continuat cu multe alte volume de poezie sau de proză, dar şi cu o intensă activitate publicistică. Dintre volumele de poeme menţionăm: „De neatins, de neatins”, 1978; ”Jurnal de noapte”, 1980; “Fericit prin corespondenţă”, 1982; „Binemuritorul”, 1996;Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu?, 1999, iar dintre volumele de proză: “Zece minute de nemurire”, 1983; “Scara interioară”, 1987. Obţine Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj pentru volumul de versuri “13 iluzii” (1971) şi pentru romanul “Tunelul norvegian” (1978), iar pentru volumul de interviuri “Dialoguri fără Platon” (1976) i se acordă Premiul Uniunii Scriitorilor, ca şi pentru “Vine istoria” (1972), carte de reportaje scrisă în colaborare cu Radu Mareş şi Vasile Sălăjan. Obţine, de asemenea, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie cu “De neatins, de neatens” (1978), “Fericit prin corespondenţă” (1982) şi “Binemuritorul” (1996).Nicolae Prelipceanu este în prezent redactor-şef la Revista „Viaţa Românească”

Număr de vizualizări :1095


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro